Warga emas rugi RM1,600 penipu menyamar teman wanita

 Warga emas rugi RM1,600 penipu menyamar teman wanita

KUANTAN, 14 Jun — Seorang lelaki warga emas berusia 62 tahun menjadi mangsa tipu individu menyamar sebagai teman wanita hingga kerugian sebanyak RM1,600, semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Negeri, Sueprintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, mangsa dihubungi suspek melalui aplikasi Facebook Messenger meminta bantuan untuk meminjam wang RM1,600.

Menurutnya, disebabkan terlalu percaya pada teman wanitanya itu mendorong mangsa membuat pindahan wang dalam jumlah seperti diminta ke akaun ‘wanita’ itu melalui mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di sebuah cawangan bank di Bentong.

“Selepas pembayaran dibuat, mangsa menghantar gambar resit bank juga melalui Facebook Messenger sebagai bukti wang telah dimasukkan.

“Selepas menerima wang tersebut, suspek menghubungi mangsa kembali meminta memasukkan RM600 lagi ke akaunnya sehingga menimbulkan kecurigaan warga emas itu,” katanya melalui kenyataan media hari ini.

Mohd Wazir berkata, mangsa tidak menuruti kehendak ‘wanita’ tersebut sebaliknya terus menghubungi rakannya (individu sebenar) untuk bertanya tentang perkara tersebut.

“Temannya menafikan ada menghantar pesanan untuk meminjam wang dan mangsa syak telah ditipu lalu membuat laporan polis di Balai Polis Bentong pada hari yang sama,” katanya.

Tambahnya, kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Beliau berkata, pihak polis menasihatkan pada masyarakat supaya tidak mudah terperdaya dengan tipu helah pihak tidak bertanggungjawap, pelbagai cara menipu digunakan hari ini.

Mohd Fikri Mie

Fikri@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  −  2  =  8