Wanita lahirkan kembar 10, pecah rekod dunia

 Wanita lahirkan kembar 10, pecah rekod dunia

Kredit foto BBC

AFRIKA SELATAN, 10 Jun – Seorang wanita Afrika Selatan bakal memecahkan Rekod Dunia Guinness apabila beliau melahirkan bayi paling banyak pada satu masa dan kekal hidup, semalam.

Memetik dari laporan BBC, Gosiame Thamara Sithole, 37, melahirkan kembar 10 (Decuplets), tujuh lelaki dan 3 perempuan, sekali gus memecahkan rekod Nadya Suleman dari Amerika Syarikat yang melahirkan kembar lapan.

Menurut suami beliau, Teboho Tsotetsi, beliau mengatakan doktor telah mengesan lapan bayi semasa pemeriksaan perubatan, kurang dua daripada apa yang dilahirkan isternya.

“Saya amat gembira dan sedikit beremosi sekarang. Isteri saya melahirkan tujuh lelaki dan tiga perempuan. Dia mengandung tujuh bulan tujuh hari.

“Ini bukan kembar pertama kami. Sebelum ini isteri saya pernah melahirkan kembar yang sekarang berusia enam tahun,” katanya.

Walau bagaimanapun, pihak Guinness masih belum mengesahkan tuntutan Sithole kerana masih belum melihat bayi-bayi berkenaan dan sedang menyiasat tuntutan tersebut.

Rekod Dunia Guinness untuk kebanyakan kanak-kanak yang dilahirkan pada satu kelahiran untuk bertahan hidup kini dipegang oleh Nadya Suleman, yang melahirkan enam anak lelaki dan dua perempuan di California, AS, pada tahun 2009. Bayi Suleman dikandung dengan cara IVF.

“Octuplet Suleman adalah satu-satunya kumpulan octuplet kedua yang dilahirkan hidup-hidup di Amerika Syarikat dan melepasi kadar kelangsungan hidup sebelumnya di seluruh dunia untuk satu set octuplet lengkap oleh octuplets Chukwu pada tahun 1998,” menurut laman web Guinness World Records.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  −  4  =  4