Vaksin terbaru China lulus ujian klinikal NPRA

 Vaksin terbaru China lulus ujian klinikal NPRA

KUALA LUMPUR, 5 Jun. – Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (NPRA) baru-baru ini meluluskan kajian klinikal vaksin terbaru dari China, yang akan dijalankan di Malaysia.

Dalam satu kenyataan, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa kajian klinikal yang melibatkan vaksin SARS-CoV-2 (Vero Cells), yang tidak aktif, yang dihasilkan oleh Shenzhen Kangtai Biologic Products di China.

Tambahnya, kajian klinikal Tahap 3 ini akan dilakukan di lapan pusat penyelidikan di Malaysia dengan sasaran peserta sebanyak 3,000 orang dewasa berumur 18 tahun ke atas, dan dijangka mengambil masa 15 hingga 19 bulan.

“Selain Malaysia, antara negara yang terlibat dalam kajian klinikal ini termasuk Argentina, Columbia, Filipina Pakistan dan Ukraine. Vaksin ini juga diluluskan di China melalui undang-undang daruratnya pada 14 Mei 2021.

“Kajian klinikal vaksin COVID-19 yang dilakukan di Malaysia akan memberikan maklumat klinikal yang berkaitan dengan keberkesanan dan keselamatan vaksin, serta maklumat mengenai kesesuaian vaksin kepada rakyat Malaysia,” katanya.

Menurut beliau, kelebihan ini adalah apa yang diperlukan kerajaan untuk mencapai sasaran kekebalan kelompok melalui Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), yang sedang dijalankan secara aktif di seluruh negara.

Sehingga semalam, Malaysia telah memberikan sejumlah 3.42 juta dos vaksin COVID-19, di mana 2.29 juta orang telah menerima dos pertama dan 1.13 juta orang lagi telah menyelesaikan dua dos.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  +  32  =  40