Tingkatkan peratusan pengambilan pekerja OKU

 Tingkatkan peratusan pengambilan pekerja OKU

KUALA LUMPUR, 4 Mac — Kerajaan diminta menaikkan peratusan pengambilan pekerja OKU (orang kurang upaya) di sektor awam di negara yang kini dilihat masih rendah, kata Setiausaha Kelab Kereta OKU Malaysia Mohd Fadzriq Izzardy Zainal Abidin.

Beliau berkata perkara itu perlu diperhalusi memandangkan terdapat syarikat swasta yang masih tidak yakin untuk mengambil golongan OKU bekerja di syarikat mereka.

“Kerajaan perlu menaikkan peratusan pengambilan pekerja OKU dalam bahagian jawatan¬†dalam¬†kerajaan supaya ramai¬†OKU¬†diterima untuk bekerja dalam kerjaan¬†kerana (syarikat)¬†swasta pun tak¬†ramai yang ambil OKU bekerja.

“Mereka macam¬†tak berapa¬†percaya dengan¬†(kemampuan) OKU walaupun¬†ada ijazah dan diploma. Apabila minta kerja, tak dapat.¬†Saya harapkan pemilik syarikat besar dan kecil cuba ambil¬†OKU (bekerja) sebab OKU¬†cuma terbatas dari segi pergerakan,¬†tetapi¬†sistem otak masih cantik¬†(berfungsi),‚ÄĚ katanya.

Beliau berkata demikian dalam program Koresponden yang disiarkan secara langsung menerusi Bernama TV di sini hari ini.

Mohd Fadzriq Izzardy turut meminta agar fasiliti buat golongan OKU dibaiki bagi memudahkan mereka bergerak, selain mempermudah urusan pengambilan lesen buat golongan itu.

“OKU sekarang ini memerlukan kenderaan sendiri yang sudah diubah suai baru pergi ke Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) dan kemudian baru¬†ke¬†Jabatan Pengangkutan Jalan¬†untuk¬†lesen,” katanya.

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64  −  60  =