‘Tidak mustahil keadaan jadi lagi teruk’ – KP Hisham

 ‘Tidak mustahil keadaan jadi lagi teruk’ – KP Hisham

Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

KUALA LUMPUR, 31 Mei – Malaysia merekodkan 6,999 kes jangkitan harian semalam, penurunan yang ketara dari rekod tertinggi 9,020 kes jangkitan pada Sabtu lalu.

Walau bagaimanapun, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengingatkan, keadaan COVID-19 di seluruh negara akan bertambah buruk di mana peningkatan 1,000 hingga 2,000 kes sehari bukan sesuatu yang mustahil.

“Nilai Rt nasional terkini adalah 1.16 dan jumlah kes yang dilaporkan setiap hari mula menunjukkan arah aliran menaik yang lebih tajam.

“Kami telah melihat sebanyak 98 kes kematian setiap hari akibat COVID-19 pada 29 Mei (Sabtu). Situasi ini mungkin akan berlanjutan dan tidak mustahil untuk meningkat lebih jauh,” katanya dalam sidang media bersama dengan Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, semalam.

Tambahnya, kapasiti hospital seperti Unit Rawatan Rapi (ICU), hospital khusus COVID-19, Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 semakin berkurangan dan kini di tahap maksimum.

Selain itu, beliau memberi amaran mengenai kemungkinan situasi di mana doktor harus membuat pilihan yang sukar dalam mengutamakan ICU untuk pesakit dengan potensi pemulihan yang lebih tinggi daripada pesakit dengan potensi pemulihan yang lebih rendah (prognosis buruk).

Katanya, keputusan Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk membuat ‘total lockdown’ merupakan keputusan yang tepat sambil mengatakan ianya adalah tindakan yang perlu untuk memutuskan rangkaian transmisi COVID-19.

“Satu pengorbanan perlu dibuat bagi menjaga kesejahteraan rakyat. Ini adalah situasi sukar yang dihadapi oleh kita semua, dan kementerian ingin meminta semua pihak bekerjasama bagi menghadapinya dari kerajaan hingga agensi dan masyarakat.

“Orang ramai harus duduk di rumah, sering mencuci tangan, menggunakan pelitup muka berganda sangat digalakkan di kawasan awam, bersama dengan pelindung muka di kawasan berisiko tinggi,” katanya.

Setakat semalam, Selangor mencatatkan jumlah kes tertinggi pada 2,477, diikuti oleh Kuala Lumpur (616) dan Kelantan (612).

Selain itu, Sarawak mencatat 513 kes, diikuti oleh Negri Sembilan (468), Johor (433), Kedah (422), Pulau Pinang (248), Pahang (239), Terengganu (214), Perak (212), Melaka (202), Sabah (190), Labuan (133), Putrajaya (13) dan Perlis (tujuh).

Sementara itu, 17 kluster baharu telah dilaporkan, sekali gus meningkatkan jumlah kluster di negara ini menjadi 2,163, termasuk 635 kelompok aktif.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  −  2  =  2