Tiada lanjutan pada sesi Parlimen semasa – Wan Junaidi

 Tiada lanjutan pada sesi Parlimen semasa – Wan Junaidi

Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar

KUALA LUMPUR, 14 Dis — Tiada lanjutan dalam Mesyuarat Kedua Penggal Keempat Parlimen ke-14, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata sidang parlimen semasa, yang bermula pada 25 Oktober, akan berakhir seperti yang dijadualkan pada 16 Disember walaupun terdapat petunjuk awal bahawa ia mungkin dilanjutkan selama dua hari.

Wan Junaidi berkata mesyuarat kali ini memberi tumpuan kepada tujuh rang undang-undang iaitu Bajet 2022 serta pindaan beberapa perkara dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Ini termasuk pembentangan rang undang-undang untuk meminda beberapa peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan selaras dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63),” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata selepas beberapa pertimbangan, adalah sebaiknya tidak melanjutkan sidang kerana kebanyakan menteri, Ahli Parlimen, serta pegawai kerajaan sudah pun membuat perancangan untuk cuti akhir tahun mereka.

“Namun begitu, walaupun saya difahamkan ramai di antara kita sudah pun berada dalam mood bercuti, saya ingin meminta kerjasama daripada rakan-rakan Ahli Parlimen untuk menghadiri sesi itu kerana kita akan mengundi beberapa Rang Undang-Undang penting,” katanya.

Wan Junaidi berkata sembilan Rang Undang-Undang dijangka dibentangkan pada sidang Parlimen akan datang, yang dijadualkan berlangsung mulai 28 Februari tahun depan.

Beliau berkata antara Rang Undang-Undang itu ialah satu Rang Undang-Undang mengenai reformasi Parlimen, yang dijadualkan dibentangkan kepada kedua-dua Speaker Dewan Rakyat dan Dewan Negara pada pertengahan Januari tahun depan dan dibentangkan di Parlimen pada Mac.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24  −    =  22