Taufan Henri bakal melanda New York, Pantai Timur AS

 Taufan Henri bakal melanda New York, Pantai Timur AS

Taufan Henri menghampiri kawasan pantai timur Amerika Syarikat.

NEW YORK, 22 Ogos — Penduduk di Pantai Timur Amerika Syarikat (AS) telah didesak untuk bersiap menghadapi salah satu ribut taufan terkuat dalam sejarah negara itu.

Taufan Henri, yang telah diperkuat dari ribut tropika, dijangka akan melanda Long Island di New York dan beberapa bahagian selatan New England pada hari Ahad.

Darurat telah diisytiharkan di beberapa bahagian di New York dan taufan itu dijangka akan membawa angin selaju 120 kilometer sejam dan hujan sebanyak enam inci (15cm).

Kejadian ribut taufan jarang sekali berlaku di bahagian pantai AS dan kali terakhir ianya berlaku adalah pada tahun 1991 di New England, menyebabkan 17 orang maut.

“Kita perlu menangani ribut ini dengan sangat serius. Angin tropika dan angin ribut akan menyebabkan kerosakan yang besar,” kata pentadbir Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan, Deanne Criswell kepada CNN.

“Kita akan melihat bekalan elektrik terputus, pokok tumbang, bahkan setelah ribut ini berlalu, peluang ancaman pokok tumbang dan anggota badan masih ada,” katanya.

Gabenor New York Andrew Cuomo mengisytiharkan keadaan darurat bagi Long Island dan New York City serta bahagian-bahagian lain di negeri itu selain memohon kepada penduduk untuk mengambil serius dengan ribut ini.

Kira-kira enam juta orang yang tinggal berdekatan pantai di beberapa bahagian Long Island, Connecticut dan Massachusetts telah diberi amaran taufan.

Lebih daripada 36 juta orang di sebahagian besar New England selatan serta New York dan New Jersey telah menerima amaran ribut tropika.

Pada Sabtu malam, pihak polis terpaka menghentikan sebuah konsert yang berlangsung di New York City Central Park secara tiba-tiba ‘kerana mendekati cuaca yang teruk’.

Kira-kira 60,000 orang dianggap menghadiri konsert itu sebagai ‘kepulangan’ kota itu menjadi tuan rumah acara besaran berikutan sekatan yang disebabkan oleh wabak tersebut.

Persembahan barisan artis termasuk Bruce Springsteen, Patti Smith, Paul Simon dan Barry Manilow terpaksa dipendekkan selepas penonton konsert diberitahu untuk menuju ke jalan keluar terdekat.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

40  +    =  44