Tangguh dahulu PRN Johor – Wan Ahmad Fayhsal 

 Tangguh dahulu PRN Johor – Wan Ahmad Fayhsal 

SEGAMAT, 11 Januari – Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) menyarankan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor perlu ditangguhkan buat sementara waktu susulan bencana banjir dan peningkatan kes COVID-19 membabitkan varian Omicron di negeri ini.

Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, faktor kepentingan rakyat yang mendesak ketika ini seharusnya diambil kira semua pihak.

Katanya, kesan pelaksanaan PRN Johor perlu dikaji supaya tidak menghilangkan ‘kepercayaan’ rakyat terhadap pemimpin parti politik ekoran mereka masih dibelenggu kesusahan.

Malah, tambah Timbalan Menteri Perpaduan itu, setiap pihak yang terlibat perlu bersabar kerana Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) juga akan diadakan dalam tempoh tidak sampai setahun sahaja lagi.

“Sebagai wakil orang muda, saya merayu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Johor kalau boleh tangguh-tangguhkanlah dulu PRN ini. Tak lama pun, PRU paling lambat lagi setahun, buat masa ini bermuafakatlah jaga kepentingan rakyat.

“Kalau tidak orang akan persalahkan parti politik. Dengan varian Omicron semakin naik, jangan pandang remeh walaupun ada dos penggalak.

“Kita tidak mahu rakyat benci ahli politik. Nanti bila PRU-15 peratusan keluar mengundi rendah. Apa guna kita buat pilihan raya kerana nanti ‘back to square one’ macam sekarang bergaduh lagi,” katanya.

Wan Ahmad Fayhsal (tengah)
membantu kerja-kerja pembersihan pasca banjir di Kampung Spang Loi, Batu Anam, Segamat, hari ini.

Tambah Wan Ahmad Fahysal, pilihan raya yang dilakukan sebenarnya untuk menyelesaikan masalah dan bukan untuk menambah masalah.

Terdahulu, beliau ditanya persediaan mengenai desas-desus pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor bagi memberi laluan kepada PRN yang kononnya akan diadakan dalam masa terdekat.

Khabar mengenai pembubaran DUN dan PRN Johor itu bertambah kuat apabila parti politik termasuk Pakatan Harapan (PH) Johor mengakui ada membincangkan perkara itu dalam mesyuarat mereka, baru-baru ini.

Semalam, Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad berkata, kerajaan negeri masih memantau dan melihat keadaan semasa berhubung keperluan untuk mengadakan PRN.

Wan Ahmad Fahysal sebelum itu menyertai kira-kira 200 ahli Armada Johor, Selangor, Kuala Lumpur dan Kedah melakukan kerja-kerja pembersihan pasca banjir di Kampung Spang Loi, Batu Anam, di sini.

Nurman Nasyriq

nurman@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  −  2  =  2