‘Tahun ini sudah lebih empat kali banjir kilat’

 ‘Tahun ini sudah lebih empat kali banjir kilat’

Zulaikha (dua kiri) menyerahkan sumbangan makanan kepada Badariah di pekarangan rumahnya di Kampung Masjid, Masai, Pasir Gudang, hari ini.

PASIR GUDANG, 3 Sept — Lebih empat kali insiden banjir kilat terpaksa dihadapi 46 keluarga dalam tahun ini setiap kali banjir kilat berlaku di Kampung Masjid, Masai di sini.

Seorang penduduk, Hamidah Bujang, 56, berkata, semalam merupakan kejadian terbaru apabila hujan lebat sejak tengah malam mengakibatkan air naik dengan cepat pada jam 2.30 pagi.

Dia tidak sempat menyelamatkan barang-barng dalam rumah kecuali dokumen penting yang sudah siap disimpan dalam plastik.

“Semua dokumen penting saya sudah siap simpan kerana setiap kali hujan lebat akan berlaku banjir kilat. Setiap kali hujan lebat penduduk kampung ini yang berdekatan sungai tidak lena tidur kerana bimbang banjir berlaku.

“Semasa banjir semalam saya meminta anak-anak dan adik mengalihkan motosikal dan kereta ke kawasan tinggi di jalan utama namun tidak sempat kerana air Sungai Masai yang berada di belakang rumah naik dengan cepat,” katanya selepas menerima sumbangan Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Permas di kampung itu, hari ini.

Dia berharap, syarikat Ranhill SAJ akan mengurangkan bayaran bil air setiap kali banjir berlaku kerana penduduk akan menggunakan air dalam kuantiti yang banyak untuk membersihkan rumah.

Sementara itu, adiknya yang tinggal di rumah sebelah, Badariah Bujang, 54, tidak menyedari rumahnya dimasuki air kerana sedang tidur.

Badariah menyedari air banjir sudah memasuki rumahnya selepas tilamnya basah sebelum bangun dan mengejutkan anak-anaknya untuk menyelamatkan barang-barang berharga.

“Saya bingkas bangun menghantar mesej dalam kumpulan WhatsApp kampung itu memberitahu jiran-jiran supaya bangun kerana sudah banjir. Terdapat 46 rumah di Kampung Masjid yang berdekatan Sungai Masai dilanda banjir.

“Tiada barang-barang yang dapat diselamatkan kerana semasa sedar daripada tidur air sudah naik lebih setengah meter. Mesin basuh, peti ais dan perkakas elektrik lain habis musnah,” katanya.

Seorang lagi penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Azhar, 50, berkata, banjir di kampung itu sudah lebih empat kali berlaku dalam tahun ini akibat Sungai Masai melimpah dan tidak sempat menyelamatkan barang dalam rumah kecuali dokumen penting.

“Semua barang rosak termasuk buku teks sekolah dan kerja sekolah anak-anak jiran yang dibuat menerusi Pembelajaran dan Pengajaran di Rumah (PdPR) habis dihanyut air banjir,” katanya.

Sementara itu, Datin Zulaikha Makar yang mewakili Pusat Khidmat DUN Permas berkata, sumbangan diberikan membabitkan 600 pek sarapan pagi dan 600 pek makan tengah hari selain tilam, cecair pembasmi kuman dan pelitup muka.

“Kita harap sumbangan ini sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban mangsa banjir. Kita memberikan sumbangan kepada tiga kampung yang terlibat banjir, iaitu Kampung Masjid, Kampung Sepakat dan Desa Bakti,” katanya.

Nurman Nasyriq

nurman@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  +  24  =  27