Tags : pendapat

UTAMA

Annuar Musa jemput rakyat beri pendapat dalam memperkasa KKMM

UALA LUMPUR, 1 Sept — Menteri Komunikasi dan Multimedia (KKMM) Tan Sri Annuar Musa hari ini mengajak rakyat untuk mengemukakan pendapat dan penambahbaikan KKMM. Dalam satu kenyataan di Facebook, beliau memaklumkan, orang ramai boleh berkongsikan harapan yang ingin dikecapi dalam kementerian tersebut di ruangan komen. Annuar turut menjelaskan minggu pertamanya KKMM juga akan dipenuhi dengan […]Read More

Hiburan

#WAAW: Hazama jual laksa waktu PKP

ETALING JAYA : Penyanyi, Hazama  menjelaskan karier seni masih diberi fokus utama, namun sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dia lebih banyak mengisi masa membantu isteri menjual asam laksa. Berkongsi cerita mengenai perniagaannya itu, Hazama meluahkan rasa syukur semakin berkembang maju kini. Malah, Hazama berkata dia mula menjual di platform e-dagang Shopee. “Saya sangat bersyukur kerana […]Read More

PENDAPAT

Buat pembetulan: Islam untuk dunia dan akhirat

ADA hakikatnya Islam ialah agama yang lengkap dunia akhirat dan agama universal. Umat Islam mengetahui tentang perkara ini. Tetapi amat menyedihkan bahawa umat Islam sendiri pun pada umumnya masih tidak dapat memahami tentang pengertian ini. Dan, sehingga sekarang ini pun masih tidak dapat membuat kesimpulan bagi permikiran dan amalan mereka sendiri tentang sistem Islam yang […]Read More

UTAMA

Dasar inklusif bebaskan kebergantungan makanan import 

Ulasan mengenai Dasar Sekuriti Makanan, Bahagian Kedua Oleh Mohd Kamal Ahmad ESYUARAT pertama Jawatankuasa Kabinet Mengenai Dasar Sekuriti Makanan Negara diadakan 8 September 2020 lalu. Tetapi sejak itu, belum ada susulan diumumkan kepada umum mengenai gerak kerja atau tindakan awal yang diambil oleh Jawatankuasa Eksekutif yang dipertanggungjawabkan membantu Jawatankuasa Kabinet tersebut. Belajar daripada impak COVID-19 […]Read More

UTAMA

Mangsa mangli manusia

Oleh Irwan Abd Rahman “Melayu mudah lupa,” kata seorang bekas Perdana Menteri kita satu masa dahulu. Ingat tak? Kalau tak ingat, memang betul sangat lah kenyataan dia tu. Walau kita Melayu atau bangsa lain, memang kita semua ni cepat lupa. Nama orang kita lupa. Tarikh kita lupa. Berapa kali dah kita dirundung malang dan ditimpa […]Read More

UTAMA

AstraZeneca kurangkan kes & kematian COVID-19

  ada 2 Mei lalu, kerajaan telah menawarkan vaksin Astra Zeneca kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk menerima vaksin ini. Sejumlah 268,000 vaksin telah ditawarkan. Vaksin ini tidak diletakkan di bawah Program Imunisasi Kebangsaan kerana ingin mengelak program ini yang sudah beroperasi daripada terganggu. Pada masa sama kerajaan telah membuat pertimbangan terhadap kebimbangan rakyat Malaysia […]Read More

NASIONAL

Serba tak kena bagi kerajaan

Oleh Razrul Anwar Rusli ituasi dunia tidak menunjukkan ke arah pemulihan COVID-19 dalam waktu terdekat. Tetapi setiap kesusahan pastinya akan berakhir. Manusia apabila di dalam kesukaran, pertama sekali mereka akan memberikan sebab, kemudian mereka mengeluarkan alasan, dan akhir sekali manusia akan mula menyalahkan orang lain. Kini kerajaan menjadi mangsa keresahan rakyat. Semua perkara kerajaan dipersalahkan. […]Read More

NASIONAL

PKP: Jangan sampai jadi tragedi

Oleh Irwan Abdul Rahman ari ini enam daerah di Selangor dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh, dan besok pula Wilayah Kuala Lumpur turut serta. Perintah yang sama telahpun dikuatkuasa di beberapa daerah di negeri-negeri lain sejak beberapa hari lepas. Perintah ini tidaklah sesuatu yang mengejutkan jika dilihat trajektori bilangan kes baru COVID-19 Malaysia yang kini […]Read More

UTAMA

Hotline WACANA – Ruang aduan dan cadangan anda

Jalan berlubang! Produk tak berkualiti! Perkhidmatan kurang memuaskan!  Atau, jika anda menghadapi sebarang isu atau mempunyai cadangan dan saranan sama ada melibatkan perkhidmatan awam mahupun swasta, emal aduan atau cadangan anda kepada hotline@wacana.my dan kami akan berusaha mencari penyelesaian* tertakluk kepada syarat-syarat berikut: Sebelum membuat aduan, pastikan anda telahpun cuba mencari penyelesaian dengan pihak yang […]Read More

PENDAPAT

Industri berintensif buruh vs lambakan graduan IPT: Malaysia kini di persimpangan

EKONOMI Malaysia tumbuh pesat setelah berlaku perubahan struktur di dalam ekonomi. Kepentingan sektor pertanian diambil alih oleh sektor pembuatan dari segi sumbangan kepada pekerjaan dan keluaran dalam negara kasar (KDNK). Perubahan struktur ini digelar sebagai perindustrian. Ia berlaku dengan ketara pada 1990-an. Untuk tempoh 1988-1997, KDNK benar negara tumbuh pada kadar 9.2% setahun sebelum dikejutkan […]Read More