Tags : hari raya

NASIONAL

Pandai memandai jujur terkujur

Oleh Irwan Abd Rahman ita ni memang pandai. Terror. Dah kira tahap genius. Dalam dunia ni, susah nak jumpa otak geliga macam kita. Tak kira apa pun life ni nak kasi, kita boleh lifehack. Memang dahsyat. Nak bukti? Tengok saja dekat mall-mall dan tempat-tempat lepak sekarang. Walau apa pun kerajaan kita yang sedang tercungap-cungap tu […]Read More

NASIONAL

Salam Syawal, Malaysia!

Oleh Awang Hitam   elamat Hari Raya ‘Idul Fitri, rakyat Malaysia. Tahun ini merupakan tahun kedua kita di tanah bertuah ini menyambut Syawal dengan penuh kegembiraan dalam kesederhanaan. Kegembiraan yang terbit bersama sabdaan Nabi junjungan besar kita tentang Ramadan dan gandaan pahala ibadah di dalamnya. Gembira kerana kita selesai menjalani satu tempoh ujian. Untuk kali […]Read More

NASIONAL

Persamaan hari raya dan pilihan raya

  ARI raya Aidilfitri disambut pada 1 Syawal setiap tahun oleh umat Islam di seluruh dunia. Ia  sebagai tanda kemenangan melawan lapar, dahaga, nafsu dan lain-lain dugaan duniawi di sepanjang Ramadan. Dugaan-dugaan ini bukanlah perkara yang mudah bagi sesetengah orang kecuali mereka yang beriman yang sentiasa mengambil kesempatan untuk beribadah di sepanjang bulan Ramadan yang […]Read More

NASIONAL

Mencari rentak pemulihan ekonomi yang konsisten

  ERBAHARU, kerajaan telah mengumumkan langkah larangan untuk merentas negeri dan daerah bermula 10 Mei sehingga 6 Jun 2021. Langkah sejajar dengan kes penularan wabak COVID-19 yang meningkat ke paras membimbangkan dengan nisbah kebolehjangkitan (R-nought) yang melebihi satu. Persoalan yang sering ditanya, apa akan jadi pada ekonomi negara jika langkah ini dilaksanakan? Ini soalan standard […]Read More

EKONOMI

Pusat beli-belah IPC pelawa pengunjung raikan Raya Kaw Kaw

UALA LUMPUR, Malaysia, 10 Mei — Menjelang Hari Raya, Pusat Beli-belah IPC membawakan suasana perayaan ke setiap rumah melalui kempen Raya Kau Kaw Kaw. Mulai sekarang hingga 23 Mei 2021, para pengunjung akan dapat menikmati keindahan pusat beli-belah yang dihiasi meriah dengan suasana Raya ‘kaw kaw’, manakala komuniti dalam talian pula akan dapat merasai semangat Hari Raya […]Read More