Suspek pukul pengawal keselamatan bukan Ketua Armada Kota Bharu

 Suspek pukul pengawal keselamatan bukan Ketua Armada Kota Bharu

Mohamed Farid (kiri) menyampaikan bubur asyura kepada wartawan New Straits Times, Sharifah Mahsinah Abdullah.

KOTA BHARU, 31 Ogos — BERSATU Kota Bharu menyerahkan sepenuhnya kepada pihak berkuasa bagi menyelesaikan kes kematian seorang pengawal keselamatan yang diserang ketika sedang bertugas di kolam renang di sebuah kondominium di Ipoh, Perak.

Ketua Bahagian BERSATU Kota Bharu, Datuk Mohamed Farid Mohamed Zawawi berkata, pihaknya berpegang teguh dengan kedaulatan undang-undang dan tidak akan mencampuri urusan pihak berkuasa.

Beliau yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU, kes berkenaan dalam proses mahkamah menyebabkan tidak boleh ada sebarang kenyataan dikeluarkan.

“Kami tidak akan terlibat atau campur tangan sebaliknya menyerahkan semua kepada pihak polis.

“Kepada ‘keyboard warrior’ pula jangan terlalu taksub tularkan perkara sebegini,” katanya dalam sidang akhbar di Pejabat Bersatu Kota Bharu di Panji, pada Selasa.

Beliau berkata demikian ketika mengulas isu tular di media sosial yang mengaitkan tertuduh dalam kes berkenaan dengan Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) BERSATU Kota Bharu.

Mohamed Farid menjelaskan, ada kekeliruan mengenai perkara berkenaan iaitu jawatan tersebut sebenarnya disandang oleh individu lain yang berbeza iaitu Mohd Ekhwan Mohd Hatta, 35, sejak tahun lalu.

“Tertuduh yang didakwa berkaitan dengan kes berkenaan pula merupakan ahli BERSATU Perak, bukan Kota Bharu. Memang dia ada bertanding pada pemilihan Ketua Armada BERSATU Kota Bharu pada tahun lalu namun kalah.

“Mohd Ekhwan yang terpilih dan berita tular mendakwa tertuduh adalah Ketua Armada BERSATU Kota Bharu tidak benar,” katanya.

Pada Isnin, polis mengklasifikasikan semula kes seorang pengawal keselamatan yang diserang ketika sedang bertugas di kolam renang sebuah kondominium di Ipoh, Perak, pada Disember tahun lalu, sebagai kes bunuh selepas mangsa meninggal dunia pada Jumaat lalu.

Dalam kejadian itu, mangsa pengsan dan cedera di bahagian belakang kepala sebelum dirujuk ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh dan meninggal dunia di rumahnya.

Laporan bedah siasat oleh pihak HRPB mengesahkan mangsa mati akibat jangkitan kuman pada paru-paru.

Insiden tercetus dipercayai akibat suspek yang tidak berpuas hati terhadap mangsa kerana cuba menghalang anaknya daripada menggunakan kolam renang yang ditutup kepada orang ramai ketika itu.

Rakaman video kejadian kembali ditularkan ahli keluarganya setelah kematian mangsa.

WMY

WMY@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4  +  1  =