Sultan Perak Berkenan Lancar Sambutan 100 Tahun SITC-MPSI-IPSI-UPSI

 Sultan Perak Berkenan Lancar Sambutan 100 Tahun SITC-MPSI-IPSI-UPSI

Pintu gerbang utama Kampus Sultan Azlan Shah dilimpahi cahaya lampu berwarna-warni.

Tanjong Malim, 28 November 2021: Sebaik tamat Majlis Istiadat Konvokesyen Kali-22,  Jumaat lalu, warga Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) terus memberi tumpuan  membuat persiapan untuk majlis pelancaran Sambutan 100 Tahun yang akan berlangsung Isnin ini.

Naib Canselor, Prof Datuk Dr Md Amin Md Taff mengucapkan terima kasih kepada semua warga UPSI yang bertungkus-lumus memerah keringat membuat persiapan demi melancarkan acara pelancaran sambutan 100  Tahun yang disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah.

Sambutan berkenaan, katanya, juga membentangkan kenangan dan sumbangan alumni sejak zaman Sultan Idris Training College (SITC), Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI), Institut Perguruan Sultan Idris  (IPSI) sehingga ke era UPSI.

UPSI memiliki sejarah yang panjang berikutan penubuhannya berkesinambungan dari zaman SITC yang ditubuhkan pada 29 November 1922, MPSI, IPSI seterusnya dinaiktarafkan kepada UPSI pada 1 Mei 1997.

Dewan Tuanku Canselor, Kampus Sultan Azlan Shah dihias indah, manakala pintu gerbang kampus berkenaan diserikan dengan limpahan cahaya lampu berwarna-warni yang mencantikkan lagi suasana kampus pada malam hari.

Menurut beliau Majlis Sambutan 100 Tahun SITC-MPSI-IPSI-UPSI bermula dengan pelancaran logo sambutan pada awal Ogos lalu yang disempurnakan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad menerusi slot Selamat Pagi Malaysia (SPM) siaran RTM.

Selain itu, katanya, UPSI menjual pelbagai bentuk cenderamata yang terpapar logo sambutan 100 Tahun untuk dibeli dan dimiliki oleh warga UPSI, alumni SITC-MPSI-IPSI-UPSI serta masyarakat yang ingin memilikinya sebagai koleksi peribadi.

Beliau berkata sejurus pelancaran, UPSI bakal melaksanakan 100 program  yang membabitkan kluster dalam penganjuran program sejarah, teknologi pendidikan, kebudayaan, kerohanian, kepimpinan, penerbitan, penyelidikan dan inovasi, rekreasi, keusahawanan, pengantarabangsaan, komuniti, serta alumni yang dijayakan semua peringkat pusat tanggungjawab  sehingga acara kemuncak sambutan pada 29 November 2022.

WMY

WMY@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

61  +    =  69