Skim penipuan membida dalam talian, 29 ditahan polis

 Skim penipuan membida dalam talian, 29 ditahan polis

KUALA LUMPUR, 8 Mei — Individu yang terlibat di dalam kes penipuan perjudian dalam talian antarabangsa yang berjaya ditahan di Suria Villa, Cheras hari ini. Polis menahan seramai 29 individu warga tempatan dan seorang warga China disyaki terlibat dalam sindiket penipuan tersebut. — fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

KUALA LUMPUR, 8 Mei — Seramai 29 individu termasuk seorang warga China disyaki terlibat dalam sindiket penipuan membida barangan mewah yang tidak wujud secara dalam talian ditahan dalam serbuan di sebuah rumah teres di Suria Villa, Cheras di sini, hari ini.

Kesemua mereka terdiri daripada 24 lelaki dan lima wanita yang berusia lingkungan 20-an dan 40-an.

Ketua Polis Selangor Datuk Arjunaidi Mohamed berkata dalam serbuan pada 5 petang itu, sindiket berkenaan telah beroperasi di premis itu sejak empat bulan lepas dan mengaut keuntungan mencecah jutaan ringgit.

“Sindiket dipercayai mengaut sehingga RM200,000 sehari dan dianggarkan memperoleh hampir RM6 juta setiap bulan,” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian, malam ini.

Beliau berkata bertindak atas maklumat, polis telah membuat risikan selama sebulan dan mengesan kegiatan mencurigakan di dua alamat berbeza di kawasan taman yang sama.

“Modus operandi sindiket ini menggunakan kaedah membida secara dalam talian barangan berharga yang tidak wujud di laman sesawang seperti rumah, kereta dan barang kemas.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Nik Ezanee Mohd Faisal ketika melakukan pemeriksaan pada operasi serbuan kes penipuan perjudian dalam talian antarabangsa di Suria Villa, Cheras hari ini.
Polis menahan seramai 29 individu warga tempatan dan seorang warga China disyaki terlibat dalam sindiket penipuan tersebut.– fotoBERNAMA 

“Sindiket kemudian mengarahkan pembida untuk membayar barangan yang dibida dengan separuh harga sebelum meminta untuk melunaskan bayaran penuh bidaan,” katanya menambah sindiket itu menyasarkan warganegara China di Negara Tembok Besar itu.

Arjunaidi berkata hasil siasatan mendapati kesemua mangsa tertarik dengan taktik sindiket yang memaparkan keuntungan hasil penglibatan dalam aktiviti bidaan terbabit.

Polis turut merampas 116 telefon bimbit, 14 komputer riba dan 13 komputer meja dalam operasi itu.

Beliau berkata Polis Diraja Malaysia akan bekerjasama dengan kerajaan China untuk menjalankan siasatan lanjut untuk mengelakkan penipuan sindiket itu daripada berleluasa.

“Kes disiasat di bawah Akta 120 (a) Kanun Keseksaan dan Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu,” katanya.

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

50  −    =  49