Saifuddin tiba di Jakarta untuk lawatan kerja

 Saifuddin tiba di Jakarta untuk lawatan kerja

Menteri Luar Negeri Datuk Saifuddin Abdullah selamat tiba di Jakarta, Indonesia bagi mengadakan lawatan sulungnya ke Sekretariat ASEAN (ASEC) di Jakarta pada semalam.

KUALA LUMPUR, 20 Okt — Menteri Luar Negeri Datuk Saifuddin Abdullah selamat tiba di Jakarta, Indonesia bagi mengadakan lawatan sulungnya ke Sekretariat ASEAN (ASEC) di Jakarta.

Saifuddin bersama Setiausaha Agung ASEAN, TYT Datuk Paduka Lim Jock Hoi bertukar pandangan mengenai pelbagai isu, terutamanya mengenai pengukuhan ASEC dan ASEAN dalam menangani cabaran serantau dan global.

Beliau turut bertemu dan berinteraksi secara interaktif dengan Jawatankuasa Wakil Tetap (CPR) ASEAN, dan merupakan menteri luar  ASEAN pertama yang mengadakan pertemuan sedemikian.

Menurut laman Facebook milik Saifuddin, ketibaan beliau disambut oleh Setiausaha Jeneral ASEAN, Hoi.

“Kami bertukar pandangan mengenai pelbagai isu, terutama mengenai penguatan daya tahan ASEC dan ASEAN di tengah cabaran serantau dan global semasa,” katanya.

Kedua-dua pemimpin tersebut turut mengadakan pertukaran bermanfaat dengan CPR mengenai berbagai isu penting bagi ASEAN, termasuk pemulihan pasca pandemi, pengaturan koridor perjalanan, sentralitas ASEAN, pengukuhan ASEC dan koordinasi lintas tiang, peningkatan peranan CPR, pemuda, digitalisasi, hubungan dengan Rakan Dialog.

Tambah Saifuddin, selain pertemuan tersebut beliau turut mengadakan lawatan ke Bangunan Sekretariat ASEAN yang baru, Bilik Negara Malaysia, Galeri ASEAN dan juga Bangunan Warisan.

“Saya mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Dato ’Paduka Lim, pasukan ASEC dan semua CPR atas layanan mesra dan sambutan yang diberikan kepada delegasi Malaysia,” katanya.

suraya ali

suraya@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22  +    =  31