Rauf, ADUN BN sokong Sulaiman sebagai KM Melaka

 Rauf, ADUN BN sokong Sulaiman sebagai KM Melaka

MELAKA, 22 Nov — Pengerusi Barisan Nasional Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh menafikan sebarang kemelut dalam kerajaan negeri yang baru dibentuk, mengatakan Ketua Menteri Sulaiman Md Ali mempunyai sokongan semua ketua bahagian Umno.

Pada sidang media pada Ahad yang dihadiri oleh Sulaiman dan ketua-ketua bahagian parti, Rauf menegaskan bahawa tidak ada langkah untuk mengganggu gugat Sulaiman dari jawatannya.

“Sebab itu saya memanggil sidang media ini, untuk menyatakan bahawa kita tidak mempunyai masalah atau kemelut. Kita semua bekerja sama untuk membentuk pemerintahan yang stabil. Semua ketua bahagian dan saya sendiri sebagai Pengerusi Umno Melaka, menyokong penuh Sulaiman sebagai ketua menteri,” katanya.

Kenyataan Rauf ini berikutan terdapat dakwaan ada pihak yang tidak gembira malah cuba untuk mengganggu keputusan yang telah dibuat.

Pada sidang media itu, Datuk Seri Sulaiman turut menjelaskan mengapa beliau telah mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri pada awal pagi Ahad. Dia mengatakan dia ingin melaksanakan tugas sebagai Ketua Menteri secepat mungkin.

“Tidak ada yang salah dengan apa yang terjadi pagi itu,” katanya.

Sulaiman telah menerima surat pelantikannya dan mengangkat sumpah jawatan untuk penggal kedua sebagai Ketua Menteri hanya beberapa jam selepas BN membuat kejutan memenangi PRN Melaka pada 20 Nov.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  +  63  =  68