PRN Melaka: Parti politik ubah strategi kempen, manfaat media sosial

 PRN Melaka: Parti politik ubah strategi kempen, manfaat media sosial

MELAKA, 28 Okt — Penggunaan platform media sosial akan menjadi alternatif utama bagi kebanyakan parti yang bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 Nov ini.

Ia susulan langkah Kementerian Kesihatan (KKM) mengenakan larangan untuk sebarang aktiviti, perhimpunan atau majlis sosial berkaitan pilihan raya termasuk penganjuran majlis-majlis pelancaran jentera pilihan raya berkuat kuasa 25 Okt lepas sehingga 27 Nov.

Mengambil pengajaran daripada dua parti yang dikompaun semalam susulan kegagalan mematuhi larangan berkenaan termasuk prosedur operasi standard (SOP) Pelan Pemulihan Negara (PPN), beberapa pimpinan politik di negeri ini senada bahawa strategi mendekati penggundi perlu diubah mengikut norma baharu.

Ketua Bahagian BERSATU Masjid Tanah Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata langkah berkenaan memerlukan parti mengubah pendekatan berkempen dan gerak kerja yang berkonsepkan konvensional kepada penggunaan penuh teknologi.

“Langkah berkenaan ada baik dan buruknya…yang baiknya ialah dapat kurangkan pertemuan secara fizikal dengan semua pihak terutama pengundi, dan pada masa sama menyekat penularan COVID-19.

“Selain itu, kos logistik bagi PRN Melaka mungkin dapat dikurangkan, namun kita juga kena terima hakikat bahawa ia juga menjadi cabaran besar kepada semua parti politik dalam menyantuni pengundi,” katanya hari ini.

Ketua Wanita Barisan Nasional (BN) Melaka Datuk Latipah Omar berkata larangan itu bukan penghalang kepada UMNO dan BN yang telah memiliki strategi tersendiri termasuk menggunakan media sosial untuk meraih undi.

Beliau yang juga Ketua Wanita UMNO negeri bagaimanapun menyifatkan larangan yang dikenakan KKM itu tidak wajar dengan Melaka kini merekodkan jumlah populasi dewasa yang telah lengkap divaksin melebihi 90 peratus, selain ia telah beralih ke Fasa Empat PPN.

Sementara itu, Pengarah Pilihan Raya DAP Melaka Khoo Poay Tiong berkata meskipun parti akur dengan larangan berkenaan dan akan memanfaatkan penggunaan media sosial, namun beliau bimbang masyarakat di luar bandar tidak mendapat maklumat berikutan kemungkinan kekurangan capaian akses internet.

“Bagaimanapun kita akan berkempen menerusi platform media sosial sedia ada. Mahu tidak mahu sudah pasti kita akan gunakan cara dalam norma baharu ini untuk berkempen walaupun ia adalah sesuatu yang baharu,” katanya.

Melaka yang mempunyai 28 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN), memiliki seramai 495,196 pengundi berdaftar dengan 240,530 atau 48.57 peratus pengundi adalah lelaki dan baki 254,666 atau 51.43 peratus, wanita.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh mengundi PRN Melaka pada 20 Nov manakala penamaan calon pada 8 Nov dan undi awal pada 16 Nov ini.

Fazlan

fazlan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *