Polis buka kertas siasatan kekecohan Konvensyen DAP Perak

 Polis buka kertas siasatan kekecohan Konvensyen DAP Perak

Kredit: fotoBERNAMA (2021)

IPOH, 19 Mac — Polis telah membuka kertas siasatan berhubung kekecohan membabitkan perwakilan Konvensyen DAP Perak di Pusat Konvensyen Ipoh pada Ahad lepas.

Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalatharash Wahid berkata kes itu disiasat  menurut Seksyen 22A Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021.

Polis telah memanggil penganjur bagi membantu siasatan serta menganalisis video dan foto yang diperoleh bagi mengenal pasti individu serta kesalahan berkaitan pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat, khususnya ketika insiden itu, katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurutnya kertas siasatan itu akan dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk arahan lanjut.

“Polis menyeru orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekulasi dan kenyataan yang tidak bertanggungjawab kerana dikhuatiri akan mengganggu proses siasatan pihak polis,” katanya.

Pada konvensyen 14 Mac itu, berlaku sedikit kekecohan susulan dakwaan kewujudan pengundi hantu memilih ahli Jawatankuasa Negeri Perak selain tempoh pengundian yang secara tiba-tiba dilanjutkan.

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78  −  72  =