PM umum rancangan kuota Bumiputera di pusat beli-belah dan lokasi strategik

 PM umum rancangan kuota Bumiputera di pusat beli-belah dan lokasi strategik

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

KUALA LUMPUR, 19 Nov — Kerajaan telah mencadangkan kuota untuk perniagaan milik Bumiputera di lokasi strategik seperti pusat membeli-belah sebagai sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan penyertaan masyarakat dalam ekonomi, kata Perdana Menteri Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri yang juga Pengerusi Majlis Kemakmuran Bumiputera (MKB) berkata kuota itu akan diuruskan secara telus dan adil supaya matlamat utamanya dapat dicapai, sejajar dengan aspirasi Keluarga Malaysia.

Beliau berkata, Majlis itu bersetuju mengenai perkara itu dalam mesyuarat semalam bagi memuktamadkan Tindakan Pembangunan Bumiputera 2030 (TPB2030) yang turut dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Latiff Ahmad serta anggota Kabinet dan usahawan tempatan yang lain.

“Turut dibincangkan ialah isu-isu berkaitan penglibatan Bumiputera dalam projek-projek nasional berskala besar seperti 5G, Bank Digital, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan dasar perolehan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) dan isu-isu berkaitan ekuiti Bumiputera yang rendah.

“Selain itu, mesyuarat ini juga membincangkan peratusan pemilikan aset oleh Bumiputera, terutamanya dalam pemilikan perumahan dan premis komersial,” katanya.

Katanya, kehadiran perniagaan Bumiputera di pusat beli-belah berprestij dan tempat tumpuan pelancong masih rendah disebabkan kadar sewa yang tinggi walaupun ada di antara pertubuhan itu dimiliki oleh GLC.

“Bagi menangani isu ini, kerajaan berhasrat mengkaji semula pengurusan pusat beli-belah milik GLC yang akan diuruskan oleh syarikat tempatan bagi memastikan peniaga tempatan khususnya Bumiputera dapat menjalankan perniagaan mereka di sana,” katanya.

Mengenai penglibatan Bumiputera dalam perolehan kerajaan, Ismail Sabri berkata, syarikat Bumiputera mengambil 80 peratus daripada keseluruhan kos kontrak tahunan di semua agensi kerajaan.

Beliau menambah bahawa kerajaan juga komited untuk memastikan GLC dan GLIC juga menyokong penglibatan syarikat Bumiputera dalam perolehan mereka.

“Kami juga dimaklumkan semasa mesyuarat bahawa peluang penyertaan syarikat Bumiputera secara meluas dalam projek pembangunan yang melibatkan rangkaian 5G oleh syarikat milik penuh kerajaan.

“Syarikat Bumiputera akan mendapat manfaat sehingga 60 peratus daripada anggaran kos projek untuk tempoh 10 tahun. Sekali lagi, kaedah perolehan akan diuruskan secara telus dan adil supaya hanya syarikat Bumiputera yang layak secara merit akan mendapat manfaat daripadanya,” katanya.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  +  88  =  97