PM Muhyiddin adakan pertemuan dengan Sultan Brunei

 PM Muhyiddin adakan pertemuan dengan Sultan Brunei

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memeriksa perbarisan kawalan kehormatan yang terdiri daripada anggota Angkatan Bersenjata Diraja Brunei sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarangsa Bandar Seri Begawan hari ini. Muhyiddin berada di Brunei untuk lawatan rasmi dua hari. –fotoBERNAMA (2021)

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 April — Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengadakan pertemuan dengan Sultan Brunei Sultan Haji Hassanal Bolkiah pada 11.10 pagi, Isnin.

Mesyuarat empat mata itu diadakan di Istana Nurul Iman. Sultan Hassanal Bolkiah juga merupakan Perdana Menteri Brunei.

Perbincangan meliputi perkembangan hubungan khas yang sedang berlangsung, meningkatkan hubungan dua hala dan meningkatkan kerjasama pasca-COVID.

Ini, antara lain termasuk perbincangan mengenai pewujudanĀ Aturan Laluan Hijau Timbal BalasĀ (RGL), memulakan kerjasama dalam diplomasi vaksin antara kedua-dua negara dan mempromosikan kerjasama erat dalam bidang ekonomi serta isu serantau dan antarabangsa.

Hari ini merupakan hari terakhir Muhyiddin dalam lawatan rasmi dua hari ke negara ini sempena RundinganĀ Pemimpin Tahunan ke-23Ā Malaysia-Brunei Darussalam.

Muhyiddin dan Sultan Hassanal Bolkiah kemudian akan menyaksikan pemeteraianĀ Memorandum Persefaham (MoU) danĀ perjanjian.

MoU mengenai kerjasama dalam pengurusan bencana antara dua negara akan ditandatangani oleh Menteri LuarĀ Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein danĀ Menteri Hal Ehwal Luar Negeri Kedua Brunei Datuk Seri Setia Awang Haji Erywan bin Pehin Datu Pekerma Jaya Haji Mohd Yusof.

Perjanjian Penyatuan antara Petronas denganĀ Sekretariat Penyatuan Nasional BruneiĀ (BNUS) dalam sektor minyak dan gas pula akan dimeterai oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif PetronasĀ Tengku Muhammad Taufik Tengku Aziz dan pemangku Menteri Tenaga BruneiĀ Datuk Seri Paduka Awang Haji Matsatejo bin Sokiaw.

Selepas itu, Muhyiddin akan menghadiriĀ ‘Santap Rasmi’ yang akan dihoskan oleh Sultan Hassanal Bolkiah di istana sebelum mengakhiri lawatan rasminya.

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

78  −  73  =