PM Jepun, eksekutif parti pemerintah berbincang mengenai pemilihan parti

 PM Jepun, eksekutif parti pemerintah berbincang mengenai pemilihan parti

Perdana Menteri Jepun Yoshihide Suga berucap ketika sidang media – Foto REUTERS

KUALA LUMPUR, 26 Ogos — Perdana Menteri Jepun, Yoshihide Suga mengadakan perbincangan pada hari Rabu dengan eksekutif parti pemerintah mengenai pemilihan kepemimpinan parti yang akan memutuskan siapa bakal memimpin Parti Demokratik Liberal (LDP) di pilihan raya yang dijadualkan pada bulan November.

Pemilihan LDP dijangka akan berlangsung pada 29 September.

Eksekutifnya, Toshihiro Nikai memberitahu, beliau menyokong pelantikan semula Suga sebagai ketua parti, suatu kedudukan yang memastikan Suga akan terus kekal sebagai perdana menteri dan memimpin parti itu dalam pilihan raya umum yang akan datang.

Akhbar terbesar di Jepun, harian Yomiuri melaporkan, selain daripada kelebihan Nikai, kepemimpinan empat kumpulan utama lain di LDP juga memilih Suga untuk jawatan tertinggi, walaupun ahli Parlimen yang lebih muda menentang perdana menteri yang tidak popular itu.

Suga memegang jawatan pada September lalu setelah Shinzo Abe meletakkan jawatan atas alasan kesihatannya dan tempoh perkhidmatannya sepatutnya berakhir bulan depan.

Populariti perdana menteri negara matahari terbit itu telah jatuh di bawah 30 peratus ketika Jepun memerangi gelombang jangkitan COVID-19 terburuk, dan beberapa pihak mahu menggantikannya sebelum pilihan raya umum.

Ada spekulasi bahawa Suga mungkin menggunakan pemilihan itu untuk memenangkan sebahagian besar kerusi, dan menggunakan kemenangan itu untuk membantunya memenangi penggal seterusnya sebagai pemimpin parti.

Namun agensi berita Kyodo melaporkan, Suga tidak merancang untuk membubarkan Parlimen, langkah ini penting sebelum beliau menjalankan pemilihan kepemimpinan parti.

Perjanjian ini nampaknya telah disahkan semasa perbincangan pada Rabu, di mana Suga dan Nikai bersetuju pemilihan kepimpinan parti akan diteruskan, kata Kyodo.

Sementara itu, pada sidang media mengenai pengembangan keadaan darurat di lapan wilayah lagi, Suga masih berteka-teki mengenai tarikh pilihan raya.

“Mengenai pembubaran Parlimen dan mengadakan pilihan raya umum, pilihan menjadi semakin sukar. Saya telah berulang kali mengatakan bahawa keutamaan kerajaan adalah menyelesaikan masalah pandemik coronavirus. Saya akan memutuskan dan mempertimbangkannya nanti,” katanya.

Suga berulang kali mengatakan dia akan mencalonkan diri dalam pertandingan kepemimpinan untuk penggal lain, walaupun mantan menteri luar negeri, Fumio Kishida, telah menegaskan keputusannya untuk mencabarnya dalam pemilihan parti, menurut laporan NHK.

Ahli Parlimen LDP dan anggota parti akar umbi lain dijangka layak untuk memilih dalam pemilihan tersebut.

Nikai memainkan peranan penting dalam memastikan kemenangan Suga dalam perlumbaan kepemimpinan LDP sebelumnya tahun lalu.– Reuters

suraya ali

suraya@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

9  +    =  15