Peranan ESSCOM masih releven untuk jamin kedaulatan negara, keselamatan Sabah

 Peranan ESSCOM masih releven untuk jamin kedaulatan negara, keselamatan Sabah

KOTA KINABALU, 30 Mac — Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom) masih relevan kerana rakyat terutama di Zon Selamat Timur Sabah (ESSZone) amat memerlukan agensi itu yang berperanan dalam mengekal dan meningkatkan tahap keselamatan demi kesejahteraan hidup mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif ESSCom Dr Jamaluddin Mohd Ali berkataĀ sejak penubuhan ESSCom lapan tahun lepas, rakyat Sabah berasa lebih selamat dengan kewujudanĀ agensi tersebut di kawasan mereka, yang jelas menggalas peranan cukup besarĀ dalam mengekang sebarang ancaman termasuk jenayah rentas sempadan.

ā€œApabila (sebelum ini) ada ura-ura mengatakan ESSCom nak ditutup, mereka (rakyat) agak risau. Tetapi, dengan pengekalan semula ESSCom mereka berasa gembira, selamat dan yakin.

ā€œBaru-baru ini, Menteri Dalam Negeri (Datuk Seri Hamzah Zainuddin) ketika melawat ESSCom turut mengatakan agensi ini akan dikekalkan, diperkukuhkan dan diperkasakan. Menteri juga meluluskan peruntukan RM1 juta untuk menambah baik kemudahan pasukan keselamatan di sepanjang ESSZone.

ā€œESSCom akan menggunakan sebaiknya peruntukan itu dalam usaha meningkatkan lagi moral pasukan keselamatan kita,ā€ katanya kepada Bernama, di sini baru-baru ini.

Dalam pada itu, Jamaluddin berkata ESSCom akan meneruskan aktiviti mendekati rakyat yang sebelum ini tergendala berikutan pandemik COVID-19, selain merencanakan beberapa program baharu bagiĀ memperkasakan serta memperkukuhkan lagi peranan agensi berkenaan.

Beliau berkata program kemasyarakatan itu amat penting sebagai usaha merapatkan lagiĀ hubunganĀ antara rakyat danĀ ESSCom kerana kerjasama antara kedua-duanya perlu untuk memastikan tahap keselamatan sentiasa terpelihara.

ā€œJangan risau dengan pasukan keselamatan, silalah beri kerjasama kerana kewujudan mereka di sini adalah untuk menjaga keselamatan kita. Sentiasa salur maklumat kepada pasukan keselamatan tentang sebarang anasir daripada negara asing yang boleh menggugat keselamatan.

ā€œJika tiada perkara tidak betul dilakukan jangan takut (memberi maklumat kepada pasukan keselamatan) kerana pasukan keselamatan pun ada undang-undang.

ā€œPentingkan keselamatan komuniti kita dengan memberi kerjasama (dengan pasukan keselamatan). Sifat mementingkan diri harus dibuang kerana kita hidup dalam satu komuniti besar. Setiap daripada kita mempunyai peranan untuk memastikan kita dapat hidup dengan rukun dan damai. Sayangi dan cintailah negara kita,ā€ kata Jamaluddin.

Mengulas sambutan sempena ulang tahun kelapan penubuhan ESSCom pada 1 April ini, Jamaluddin berkata, acaraĀ yang akan diadakan adalah platform untuk memperingati pengorbanan para perwira mempertahankan kedaulatan negara dalam peristiwa pencerobohan pengganas pada 2013 lepas.

Beliau berkata sambutan ulang tahun itu juga akan diisi dengan beberapa program termasuk perhimpunan warga ESSCom, memperbaiki rumah-rumah daif pendudukĀ Ā selain menyantuni balu anggota pasukan keselamatan.

ESSCom ditubuhkan pada 1 April 2013 susulan insiden pencerobohan pengganas Sulu di Tanduo, Lahad Datu, pada awal tahun sama.

Agensi itu dipertanggungjawab menyelaras operasi pelbagai agensi keselamatan dan pertahanan seperti Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia dalam memelihara keselamatan rakyat Sabah di ESSZone.

ESSZone merangkumi kawasan perairan Beluran, Sandakan, Kinabatangan, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau.

 

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  −  2  =  3