Perak FC kemungkinan guna pemain pasukan feeder

 Perak FC kemungkinan guna pemain pasukan feeder

Pemain pasukan Perak, Nana Poku (kanan) menahan bola ketika menentang pemain pasukan Sri Pahang pada saingan Liga Super Malaysia 2021 — fotoBERNAMA

IPOH, 26 Mei — Pengendali Perak FC Chong Yee Fatt berkemungkinan akan menggunakan sebahagian besar pemain pasukan Perak II bagi mengisi kekosongan ditinggalkan oleh beberapa tonggak utama Perak FC yang berhijrah ke pasukan lain dalam mengharungi baki pusingan kedua saingan Liga Super.

Beliau berkata ini kerana pendekatan itu sahaja yang dilihat berpotensi mengimbangi pasukan walaupun ada usaha daripada pihak pengurusan untuk memancing beberapa pemain luar.

“Bukan senang sekarang ini kita nak isi kekosongan yang ditinggalkan oleh pemain utama dengan pemain tempatan daripada kelab lain. Dengan keadaan kita, mereka pun was-was nak datang. Mahu atau tidak, kita kena guna juga pemain daripada Perak II.

“Pemain Perak II ini juga kita akan gabungkan dengan beberapa pemain senior yang mungkin akan terus kekal dengan Perak FC untuk baki saingan liga ini,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Sebelum ini, beberapa tonggak utama skuad The Bos Gaurus seperti penyerang Guilherme De Paula, kapten pasukan Shahrul Saad, Kenny Pallraj, J. Parthiban serta Nazirul Naim mengambil keputusan berhijrah ke pasukan lain selepas jendela perpindahan kedua Liga Malaysia (Liga M) dibuka sejak 3 Mei lalu.

Penghijrahan itu dibuat selepas pengurusan Perak FC dilaporkan gagal menyelesaikan tunggakan gaji pemain-pemain berkenaan.

Selain itu, Yee Fatt berkata, beliau mengakui dengan penghijrahan beramai-ramai pemain utama itu sedikit sebanyak akan menyukarkan misi pasukan untuk kekal bersaing dalam Liga Super.

“Susah memang susah. Tengok daripada pelan perancangan kita pun semua orang dapat menilai. Cuma apa yang boleh dibuat untuk ketika ini, kita kena positif kerana liga belum tamat. Ada lagi masa, ada lagi perlawanan, jadi kita kena cuba untuk kekal,” katanya.

Mengulas mengenai pemain import, katanya, setakat ini Nana Poku, Leandro Dos Santos serta Raianderson masih kekal bersama Perak dan berkemungkinan akan ada tonggak import baharu ditandatangani untuk mengisi kekosongan ditinggalkan De Paula.

“Bagaimanapun ia masih dalam cadangan (import baharu). Cuma, kalau berhasil, ia satu perkembangan positif pada kita untuk menambah kekuatan di bahagian serangan,” katanya.

Perak FC kini menduduki tangga ke-10 dalam carta kedudukan liga dengan mengumpul 12 mata selepas 13 perlawanan.

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12  −  8  =