Penyokong EPL akan dikenakan ‘spot-check’ COVID-19

 Penyokong EPL akan dikenakan ‘spot-check’ COVID-19

Penyokong kelab EPL yang hadir ke stadium akan dikenakan ‘spot-check’ status COVID-19 secara rawak.

LONDON, 10 Ogos — Menjelang pembukaan musim baharu, penganjur Liga Perdana Inggeris (EPL) telah mengumumkan bahawa peminat akan dikenakan pemeriksaan status COVID-19 secara rawak pada minggu-minggu pembukaan musim baru itu.

Kempen 2021-22 akan bermula pada hari Jumaat ini ketika Brentford yang baru dipromosikan menjadi tuan rumah menentang Arsenal dengan sekatan penggerakan sosial di negara itu telah diringankan.

Sebarang had kehadiran telah dipersetujui bersama pihak berkuasa tempatan dengan kelab-kelab EPL dengan harapan protokol mereka dapat memastikan kembali ke stadium penuh di seluruh negara.

Dalam satu kenyataan, EPL mengumumkan bahawa peminat yang ke stadium harus pengenalan diri yang menunjukkan bahawa mereka telah divaksinasi sepenuhnya atau telah menerima ujian aliran lateral negatif dalam 48 jam sebelumnya.

Kerajaan United Kingdom setakat ini menolak untuk memperkenalkan sistem pasport vaksin wajib, namun kelab-kelab EPL sedang bersiap-siap sekiranya terdapat perubahan dalam beberapa bulan mendatang.

“Pada mulanya, dalam beberapa perlawanan pertama musim ini, para penyokong akan dikenakan ‘spot-check’ status COVID-19 sementara kami menetapkan proses yang diperlukan sehingga kelab dan peminat bersedia agar semua peserta pertandingan memiliki COVID-19 mereka status diperiksa semasa ketibaan, sekiranya menjadi wajib, ” kata EPL menerusi kenyataan.

Peminat juga perlu mematuhi kod tingkah laku penyokong, yang menekankan kepentingan memakai topeng di kawasan tertutup, menjaga penjarakan fizikal serta mengikuti papan tanda sehala di sekitar stadium.

Sementara itu, sembilan pemain EPL atau anggota kakitangan kelab disahkan positif COVID-19 dalam ujian terakhir.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

57  −    =  53