Penggunaan teknologi digital meningkat ketika pandemik COVID-19 – LPPKN

 Penggunaan teknologi digital meningkat ketika pandemik COVID-19 – LPPKN

Pelajar, Damia Nur Dalila Zulkifli, 15, mengikuti sesi pembelajaran menerusi saluran program DidikTV sambil dibantu ibu bapanya di Taman Adis Indah, Kuala Ibai

PUTRAJAYA, 16 Mei — Tinjauan pendapat umum berkaitan kesan COVID-19 terhadap institusi keluarga pada tahun lepas hingga 2021 mendapati penggunaan teknologi digital semakin meningkat pada zaman pandemik COVID-19, kata Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN).

Menurut kenyataan LPPKN semalam,Ā tinjauan itu turut mendapati lebih separuh daripada responden menyatakan bahawa penggunaan teknologi digital semasa bekerja dari rumah telah meningkatkan tahap produktiviti kerja mereka.

Majoriti ibu bapa pula bersetuju akan pentingnya pembelajaran anak-anak secara dalam talian semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah membantu mereka memastikan proses pembelajaran anak-anak dapat diteruskan, kata agensi tersebut.

Menurut LPPKN, hasil dapatan ituĀ adalah selari dengan tema sambutan Hari Keluarga Antarabangsa 2021 iaitu ā€˜Keluarga dan Teknologi Baharuā€™ yang dipilih PertubuhanĀ Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

ā€œBersempena sambutan Hari Keluarga Antarabangsa tahun ini, ibu bapa disaran berusaha meningkatkan kemahiran penggunaan teknologi khususnya aplikasi digital bagi membimbing anak-anak menggunakan teknologi secara berhemah dan berfaedah tanpa mengasingkan nilai dalam sesebuah keluarga serta masyarakat,ā€ kata LPPKN.

LPPKN dalam pada itu berkata program rintis pendidikan keibubapaan menerusi aplikasi WhatsApp telah diperkenalkan khusus kepada golongan keluarga berpendapatan rendah di komuniti Projek Perumahan Rakyat hasil kerjasama LPPKN, Tabung Kanak-KanakĀ PBBĀ (UNICEF) dan Universiti Putra Malaysia.

Bagi kumpulan sasar di luar bandar, LPPKN dengan kerjasama agensiĀ Kementerian Pembangunan Luar Bandar serta Kementerian Komunikasi dan Multimedia sedang mengadakan siri kursus keibubapaan dalam talian bagi memberi peluang ibu bapa di luar bandar mendapat pendidikan kekeluargaan menerusi kemudahan Pusat Internet Komuniti di seluruh negara,Ā katanya.

LPPKN berkata inisiatif tersebut berkait rapat dengan penggunaan teknologi baharu khususnya teknologi digital bagi memastikan pembangunan masyarakat yang menyeluruh bermula dengan institusi keluarga.

 

 

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

89  −  80  =