Parti politik pembangkang Sabah, Sarawak boleh guna logo sendiri pada PRU-15

 Parti politik pembangkang Sabah, Sarawak boleh guna logo sendiri pada PRU-15

KUALA LUMPUR, 4 Sept — Parti-parti politik pembangkang dari Sabah dan Sarawak boleh menggunakan logo masing-masing dan tidak melibatkan logo rasmi gabungan Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, hal itu termasuk parti Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) yang boleh menggunakan logonya walaupun parti itu sudah menyertai PH secara rasmi, baru-baru ini.

“Keputusan tentang logo (untuk digunakan dalam pilihan raya umum) tidak merangkumi Sabah dan Sarawak sebab ada autonomi (untuk membuat keputusan).

“Perkara ini akan diputuskan oleh parti Sabah dan Sarawak sendiri (sama ada menggunakan logo parti masing-masing),” katanya menerusi Webinar bertajuk Peneraju Perjuangan Rakyat: Kebersamaan UPKO Dalam Perjuangan Pakatan Harapan (PH) yang disiarkan secara langsung di Facebook rasmi UPKO Malaysia, malam Jumaat.

Beliau berkata demikian menjawab soalan diajukan pengacara rancangan yang juga Setiausaha Agung UPKO, Nelson W. Angang berkenaan logo yang digunakan parti-parti komponen pembangkang sama ada logo rasmi PH atau logo parti masing-masing pada PRU-15.

Webinar itu disertai pemimpin parti-parti komponen PH lain iaitu Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu dan Presiden UPKO, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau, beberapa pemimpin UPKO serta ditonton lebih 1,000 pengguna Facebook.

Pada 26 Ogos lalu, UPKO yang pernah menjadi sebahagian daripada Barisan Nasional (BN) dan meninggalkan gabungan itu selepas PRU-14, mengumumkan menjadi parti komponen baharu PH sekali gus memperkukuh kerjasama dalam persiapan menuju PRU-15.

WMY

WMY@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  +  26  =  34