Pakar WHO sokong dos penggalak

 Pakar WHO sokong dos penggalak

WHO syor dos penggalak. FOTO News Medical

GENEVA, 12 Okt – Pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Isnin mengesyorkan dos penggalak vaksin COVID-19 diberikan kepada golongan yang mengalami masalah sistem imun terkompromi (keadaan sistem imun defektif) pada tahap sederhana dan teruk, lapor Xinhua.

Selepas perbincangan empat hari pada minggu lalu, Kumpulan Pakar Strategi Penasihat Imunisasi WHO (SAGE) mengesyorkan agar kumpulan itu menerima dos ketiga menggunakan mana-mana vaksin dalam Senarai Penggunaan Kecemasan WHO kerana mereka “cenderung untuk kurang menunjukkan tindak balas yang sepatutnya terhadap siri vaksinasi standard dan berisiko tinggi terkena penyakit COVID-19 yang teruk. ”

Sejak akhir September, beberapa vaksin COVID-19 telah disahkan oleh Penyenaraian Penggunaan Kecemasan WHO, termasuk Pfizer-BioNTech, Janssen, Moderna, Sinopharm, Sinovac, AstraZeneca, dan Covishield. SAGE mengatakan pihaknya juga telah mengkaji COVAXIN, yang dihasilkan oleh Bharat Biotech di India, dan cadangan dasar akan dikeluarkan setelah vaksin berkenaan diluluskan oleh Penyenaraian Penggunaan Kecemasan WHO.

Menurut pakar WHO, dos ketiga vaksin virus tidak aktif Sinovac dan Sinopharm harus diberikan kepada mereka yang berusia lebih 60 tahun, kata pakar WHO. Sementara itu, penggunaan vaksin heterologi (atau virus hidup) untuk dos tambahan juga boleh disyorkan berdasarkan pertimbangan bekalan dan akses vaksin.

“Semasa melaksanakan cadangan ini, negara-negara harus menyasarkan untuk memaksimumkan liputan dua dos kepada penduduk terlebih dahulu, dan kemudiannya memberikan dos ketiga, dimulakan dengan golongan paling berusia,” kata SAGE. – BERNAMA

Esme Johari Wahab

http://wacana.my

esme.johari@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *