Pahang beri kelonggaran aktiviti keagamaan di masjid dan surau

 Pahang beri kelonggaran aktiviti keagamaan di masjid dan surau

Foto : Masjid Sultan Ahmad Shah, Kuantan Pahang

KUANTAN, 19 Mac — Kerajaan negeri Pahang hari ini mengumumkan beberapa kelonggaran berhubung aktiviti keagamaan di masjid dan surau termasuk kebenaran penganjuran kuliah dan majlis ilmu.

Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata sebelum ini, hanya kuliah maghrib dan tazkirah subuh sahaja dibenarkan, dan kini diperluaskan meliputi kuliah Dhuha, kuliah sebelum solat Jumaat, kelas al-Quran dan fardu ain.

Selain itu, beliau berkata turut dibenarkan adalah Kelas Tafaqquh Fid-din anjuran Yayasan Pahang dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Pahang, bacaanĀ Yasin dan tahlil serta jamuan selepas kuliah dan majlis ilmu.

“Kelonggaran berkenaanĀ telah mendapat perkenanĀ Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan berkuat kuasa hariĀ ini sehingga dimaklumkan kemudian, bergantung kepada keadaan semasa situasi penularan wabak COVID-19,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut beliau, kelonggaran itu juga meliputi kehadiran pada majlis akad nikah di masjid dengan mengikut ruang yang ditetapkan berbanding hanya 20 orang sebelum ini, selain kanak-kanak tujuh tahun dan ke atasĀ turut dibenarkan menunaikan solat Jumaat dan solat fardu.

Tambah Wan Rosdy, perkara lain berkaitan prosedur operasi standard (SOP) sedia ada seperti pemakaian pelitup muka, penjarakan fizikal dan membawa sejadah sendiri, hendaklah terus diamalkan.

“Semoga dengan kelonggaran-kelonggaran yang diberi dan dinyatakan ini, kita semua dapat kembali beribadah dengan lebih selesa, seterusnya mengimarahkan masjid dan surau kita,” katanya.

 

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12  −  9  =