Operasi Bersepadu Khazanah KeTSA menang Anugerah Penguatkuasaan Alam Sekitar Asia 2020

 Operasi Bersepadu Khazanah KeTSA menang Anugerah Penguatkuasaan Alam Sekitar Asia 2020

Menteri KeTSA, Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah

KUALA LUMPUR, 18 Feb (Bernama) — Operasi Bersepadu Khazanah (OBK) di bawah Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA), telah dipilih antara pemenang Anugerah Penguatkuasaan Alam Sekitar Asia 2020, pada Majlis Asia Environmental Enforcement Awards kelima anjuran Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEP), semalam.

Menteri KeTSA Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah berkata, anugerah tersebut berdasarkan kejayaan cemerlang OBK pada 2019 apabila seramai 87 pesalah telah ditangkap, dengan jumlah sitaan bernilai RM2.7 juta dan memusnahkan sebanyak 460 jerat dawai.

“Pada 2020, seramai 140 pesalah telah ditangkap dengan jumlah sitaan bernilai RM1.85 juta dan sebanyak 672 jerat dawai dimusnahkan. OBK masih giat dilaksanakan pada tahun 2021 dan diperkukuhkan di bawah Program Perlindungan dan Rondaan Biodiversiti (BP3),” katanya dalam kenyataan hari ini.

OBK dilancarkan pada 3 Sept 2019 untuk membanteras pencerobohan, pembalakan haram serta pemburuan hidupan liar, melibatkan kerjasama Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Polis Diraja Malaysia Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, Jabatan Perhutanan Negeri, Perbadanan Taman Negeri Perak, Perbadanan Taman Negeri Johor dan pertubuhan bukan kerajaan.

Shamsul Anuar turut merakamkan ucapan tahniah dan perhargaan kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan OBK, selain menyeru agar kerjasama diperhebatkan dalam usaha membanteras pencerobohan, pembalakan haram serta pemburuan hidupan liar.

“Kerjasama strategik seumpama ini bukan sahaja akan diteruskan, malah akan diperkukuhkan bagi menjaga khazanah biodiversiti negara yang tidak ternilai,” katanya.

— BERNAMA

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  +  30  =  37