Nusantara, ibu negara baharu Indonesia

 Nusantara, ibu negara baharu Indonesia

JAKARTA, 18 Januari 2022 – Jika di Malaysia, ada pihak-pihak yang ghairah mengubah nama tempat yang ada nilai sejarah kepada nama-nama Barat, berbeza pula dengan Indonesia yang mahu nama tempat ada nilai sejarahnya.

Indonesia memang terkenal di mata dunia sebagai sebuah negara yang sentiasa mengekalkan warisan, budaya dan sejarahnya dengan semangat perpaduan dan cintakan negara terlalu tinggi.

Nusantara, adalah nama ibu negara baharu Indonesia yang terletak di Kalimantan Timur dan kos pembinaan keseluruhan projek USD35 bilion (RM146 bilion).

Presiden Indonesia, Joko Widodo

Pembinaan fizikal sebenar ibu negara itu akan dimulakan tahun ini, sambil menunggu rang undang-undang ibu negara kota itu diluluskan Parlimen.

Menteri Perancangan Pembangunan Negara, Suharso Monoarfa ketika mesyuarat bersama jawatankuasa kerja untuk rang undang-undang ibu kota baharu di Parlimen hari ini, nama ibu negara baharu itu telah dipersetujui oleh Presiden Joko Widodo.

Katanya, ibu negara baharu itu antara projek pembangunan infrastruktur yang menjadi keutamaan Presiden Republik itu sebagai pemangkin untuk potensi ekonomi, menggalakkan pertumbuhan, mewujudkan pekerjaan dan mengurangkan kemiskinan.

Suharso Monoarfa

“Saya percaya semua orang akan bersetuju dengan nama Nusantara, ia juga istilah Jawa lama bermaksud “pulau luar” yang juga menjadi ikonik di peringkat antarabangsa dan dikenali secara meluas oleh masyarakat global sebagai Republik Indonesia.

“Ia juga termasuk mempercepatkan pelaburan, mengoptimumkan pembangunan komoditi dan meningkatkan kepastian undang-undang mengenai pemilikan tanah dengan mengeluarkan sijil hak tanah.

Katanya, pada 9 Sept lalu, Jokowi menandatangani Peraturan Presiden No 85 Tahun 2021 tentang Rancangan Kerja Kerajaan untuk 2022, yang merangkumi lapan langkah strategik mempercepatkan transformasi Kalimantan, termasuk pembinaan ibu negara yang dilengkapi infrastruktur sokongan.-end#
Sumber : Reuters

Amir Hamzah Nordin

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10  +    =  11