NUBE gesa KWSP ambil kira dana ahli

 NUBE gesa KWSP ambil kira dana ahli

KUALA LUMPUR, 23 Nov — Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (NUBE) menggesa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk menuntut wang pulangan kerajaan yang dikeluarkan oleh kumpulan B40 dan M40 KWSP untuk melindungi simpanan persaraan mereka pada masa simpanan persaraan ahli KWSP telah habis akibat cabaran ekonomi yang didorong pandemik Covid-19 pada Isnin.

Dalam satu kenyataan, Setiausaha Agung NUBE J Solomon berkata setiap keputusan yang dibuat oleh KWSP mesti mengambil kira tanggungjawabnya untuk mengekalkan dana ahli untuk kesejahteraan pencarum untuk usia tua mereka kerana Malaysia dijangka menjadi negara penuaan menjelang 2030.

“Langkah kerajaan untuk melanjutkan tempoh pengurangan kadar caruman KWSP daripada 11% kepada 9% dalam Belanjawan 2022 yang diumumkan baru-baru ini akan meningkatkan lagi masalah simpanan persaraan yang dihadapi oleh pekerja,” kata Solomon memetik laporan The Egde.

Solomon berkata kira-kira 6.1 juta pencarum KWSP kini mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000 setiap seorang. Daripada anggaran 6.1 juta pencarum KWSP, kira-kira 3.6 juta ahli mempunyai simpanan kurang daripada RM1,000, menyebabkan mereka terdedah dan tidak dilindungi untuk persaraan mereka, katanya.

Solomon berkata majoriti daripada anggaran 7.4 juta ahli KWSP yang menarik balik wang mereka daripada akaun KWSP mereka kerana kekangan kewangan yang didorong pandemik adalah daripada segmen B40 dan M40.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8  +  2  =