Najib, Rosmah dan pemilik firma barang kemas Lubnan akan periksa barang kemas yang disita polis

 Najib, Rosmah dan pemilik firma barang kemas Lubnan akan periksa barang kemas yang disita polis

–fotoBERNAMA (2021)

KUALA LUMPUR, 31 Mac — Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor serta pemilik syarikat barang kemas, Global Royalty Trading SAL dari Lubnan, Samer Halimeh akan memeriksa 11,991 unit barang kemas yang kini disimpan dalam lebih 90 buah kotak di dalam bilik kebal di Bank Negara Malaysia (BNM).

Barang kemas itu antara pelbagai barangan yang disita polis dari premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd di Pavilion Residences pada Mei 2018.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Muhammad Jamil HussinĀ hari ini menetapkan 12 hingga 15 Julai atau 2 hingga 6 Ogos ini bagi pemeriksaan barang kemas oleh pihak ketiga dan pengurusan kes ditetapkan pada 1 Jun.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Faten Hadni Khairuddin berkata berdasarkan simulasi yang telah dilakukan antara pihak pendakwaan, BNM dan pegawai penyiasat kes, pemeriksaan ke atas 11,991 unit barang kemas itu akan mengambil masa antara empat hingga lima hari.

ā€œPemeriksaan bagi setiap kotak akan mengambil masa kira-kira 15 ke 20 minit, tetapi tempoh ini masih bergantung kepada cara pemeriksaan oleh pihak ketiga. Jadi dalam tempoh satu jam, kami menganggarkan lebih kurang empat kotak akan diperiksa.

“Bagaimanapun, pihak BNM menasihatkan pihak-pihak terlibat untuk tidak berada di dalam bilik kebal itu lebih daripada lima jam berikutan kandungan oksigen yang rendah. Berdasarkan kiraan kami, pemeriksaan barang kemas ini akan mengambil masa empat hingga lima hari dan ia hanya boleh dilakukan pada hari bekerja,ā€ katanya pada prosiding pengurusan kes lucut hak terhadap Obyu Holdings hari ini.

Najib, Rosmah dan Global Royalty merupakan pihak ketiga yang ingin menuntut barang kemas dalam permohonan lucut hak difailkan pendakwaan terhadap Obyu Holdings, yang dimiliki oleh Tan Sri Bustari Yusof.

Sementara itu, peguam Datuk David Gurupatham yang mewakili Global Royalty berkata Samer kini berada di United Kingdom dan pihaknya akan membuat permohonan pas khasĀ untuk anak guamnya memasuki Malaysia bagi memeriksa barang kemas berkenaan.

ā€œBuat masa sekarang, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mempunyai sekatan di mana negara yang mengalami kes COVID-19 tinggi tidak dibenarkan masuk ke negara kita. Namun, ada proses di mana pas khas boleh dimohon sekiranya keadaan sesuai. Kami akan membuat permohonan pas khas berdasarkan kebenaran KKM,ā€ katanya.

Faten Hadni pula berkata penilaian risiko perlu dibuat terhadap mana-mana individu untuk memasuki Malaysia dari United Kingdom dan pihaknya akan mengkaji dengan lebih lanjut prosedur berkenaan.

Dalam prosiding hari ini, peguam Syahirah Hanapiah dan Iskandar Shah Ibrahim mewakii Najib dan Rosmah.

Sebelum ini, pemeriksaan untuk barangan kemas itu belum dilakukan setelahĀ Samer tidak dibenarkan memasuki negara iniĀ berikutanĀ sempadan negara ditutup susulan wabak COVID-19.

Bagaimanapun, pada 25 Julai tahun lepas, Najib dan Rosmah telah memeriksa sebanyak 306 beg tangan, 401 jam tangan, 16 aksesori jam tangan dan 234 cermin mata yang turut disita dari premis sama.

Pada 2019, pihak pendakwaan memfailkan permohonan pelucuthakan terhadap Obyu Holdings bagi menyita pelbagai barang termasuk 11,991 unit barang kemas,Ā 401 utas jam tangan danĀ 16 jam tangan aksesori, 234 pasang cermin mata danĀ 306 beg tanganĀ serta wang tunaiĀ dalamĀ pelbagai denominasi berjumlah RM114,164,393.44.

Wang dan barang kemas itu dirampas oleh pihak berkuasa kerana didakwa terlibat dengan skandal dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  +  80  =  84