Musim ‘sakura’ warnai Kuala Lumpur

 Musim ‘sakura’ warnai Kuala Lumpur

KUALA ¬†LUMPUR, 26 Mac — Indah dan mempesona, ibarat menikmati musim bunga di Jepun dan Korea Selatan.

Inilah suasana dialami sekitar ibu kota kini. Landskap di sekitar ibu kota antaranya di Jalan Sentul menghala ke Batu Caves dan susur keluar Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) ke Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), sekelip mata berubah apabila pokok tekoma mula mekar dengan mengeluarkan bunga berwarna merah jambu putih sejak minggu lepas.

Fenomena yang jarang-jarang berlaku itu bukan sahaja mewarnai pemandangan jalan dan kawasan sekitar bahkan menjadi tarikan masyarakat berswafoto dan membidik gambar kenangan untuk dimuatkan dalam media sosial.

Seorang pengunjung yang ditemui Bernama, Kasim Awang, 57, berkata dia dan keluarga mengambil peluang bergambar memandangkan panorama indah seperti itu jarang berlaku dan tidak bertahan lama kerana bunganya akan layu dan luruh.

“Saya dari Jertih, Terengganu kebetulan ke Kuala Lumpur kerana mahu menghantar anak ke UIAM, jadi kami berhentikan kereta ambil peluang bergambar bersama,” katanya.

Seorang lagi pengunjung Helmi Abd Hamid, 45 dari Sungai Buloh berkata beliau mengambil kesempatan melakukan sesi fotografi dengan menjadikan kawasan itu sebagai latar belakang dalam mempromosikan produknya.

“Tempat menarik seperti ini mejadi lokasi pilihan kepada mana-mana jurugambar atau mereka yang mahu ‘showcase’ produk perniagaan, kerana ia dapat menarik lebih ramai audiens¬†apabila gambar ini dimuat naik dalam media sosial seperti Instagram,” katanya.

Sebelum ini, tular di laman Facebook, Asal Gombak yang memaparkan kecantikan pokok tekoma atau nama saintifiknya Tabebuia Rosea sehingga mendapat hampir 3,000 tanda suka (like) dan dikongsi hampir 2,000 pengguna laman tersebut.

“Bolehlah Kementerian Pelancongan promosi kepada orang luar (pelancong) bila COVID-19 reda¬† nanti. Musim ‘Sakura’ di Malaysia hujung Mac setiap tahun. Pilihan lebih murah dan hangat dari Jepun,” tulis Muhammad Sidqi Muhammad Naim dalam ruangan komen di laman tersebut.

Seorang lagi netizen Muhamad Zulfika mengesyorkan agar tanaman berkenaan diperluaskan di lebih banyak kawasan.

“Kan cantik tu,¬† aku rasa baik Malaysia tanam pokok ini banyak-banyak, buat satu taman khas, mana tau akan jadi tarikan dunia, memang cantik,” tulisnya.

Sementara itu, Pegawai Penyelidik Kanan Pusat Penyelidikan Hortikultur Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Sakinah Idris berkata lazimnya bunga yang sering dijadikan hiasan landskap tersebut akan mula mekar selepas musim kemarau yang disusuli musim hujan.

“Biasanya bunga ini akan mekar dua kali setahun iaitu sekitar hujung Mac hingga awal April dan hujung Ogos sehingga awal September, namun ia bergantung pada tempoh musim panas dan hujan,” katanya,

Sakinah yang pernah membuat kajian berkaitan tumbuhan berasal dari Amerika Tengah dan benua Amerika Selatan itu turut senada dengan pandangan masyarakat untuk memanfaatkan keindahan musim tersebut sebagai produk pelancongan.

“Kalau di negeri utara seperti Kedah memang suasananya lagi cantik memandangkan cuaca kemarau yang lebih nyata dan lama, tapi di negeri lain seperti Kuala Lumpur juga kalau boleh diperbanyakkan bagi menarik minat pelancong,” katanya.

 

 

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7  +  2  =