MMA gesa hukuman paling berat mereka terbabit sijil vaksinasi palsu

 MMA gesa hukuman paling berat mereka terbabit sijil vaksinasi palsu

KUALA LUMPUR: Hukuman paling berat harus dikenakan terhadap mereka yang terbabit dengan kes pengeluaran sijil vaksinasi COVID-19 palsu, demikian kata Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Dr Koh Kar Chai.

Dr Koh berkata, MMA mahu pihak berkuasa menjalankan siasatan menyeluruh terhadap kes pengeluaran sijil vaksinasi COVID-19 palsu dan membawa mereka yang terlibat ke muka pengadilan.

“Hukuman paling berat harus dikenakan kerana ia adalah kesalahan serius yang boleh membahayakan nyawa orang ramai.

“Agak mengejutkan apabila lebih 5,000 sijil vaksinasi dikeluarkan oleh klinik di Gombak kepada individu yang tidak diberikan suntikan vaksin COVID-19.

“Kami tidak membenarkan golongan ini mencalarkan nama baik dan reputasi profesion ini,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Sumber :Sinar Harian

Dr Koh berkata MMA akan menyokong tindakan paling tegas dikenakan terhadap mana-mana pengamal perubatan yang didapati terlibat dalam tindakan jenayah dan tidak bertanggungjawab itu.

“Bagi pengamal berdaftar, lesen mereka boleh dibatalkan oleh Majlis Perubatan Malaysia. Unit Penguatkuasaan Kemudahan Swasta di Kementerian Kesihatan juga perlu mengambil langkah tegas lain seperti penutupan premis serta-merta dan mendakwa mereka yang terlibat di mahkamah,” katanya.

Semalam, MMA menerima aduan daripada individu mengenai sijil vaksinasi palsu dan akan membuat laporan polis. Orang ramai boleh menyalurkan aduan mereka menerusi e-mel ke secretary@mma.org.my.

Sumber : Astro Awani Online, Bernama

fhatihah Zakinan

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18  −    =  10