Menteri kena panggil balik dari bercuti wajib dikuarantin

 Menteri kena panggil balik dari bercuti wajib dikuarantin

KUALA LUMPUR, 25 Dis — Anggota kabinet yang diarah pulang dari luar negara akan wajib di kuarantin yang sama dan tiada pengecualian khas untuk mereka, menurut Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin hari ini.

Khairy berkata ia sangat-sangat penting untuk kita berwaspada dan berhati-hati.

Ini susulan selepas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata semalam semua menteri yang berada di luar negara diarah pulang segera bagi membantu usaha berterusan mengurangkan masalah banjir yang sedang melanda negara.

“Jika mereka sedang bercuti dan merancang untuk bercuti, saya mahu mereka membatalkan rancangan itu. Jika mereka kini berada di luar negara, kembali segera!” Perdana Menteri dipetik sebagai berkata.

Dalam perkara berasingan, Khairy berkata kementerian sedang menyiasat Ahli Parlimen Hulu Langat Datuk Hasanuddin Mohd Yunus atas dakwaan melanggar protokol kuarantin selepas beliau dilihat melawat kawasannya yang dilanda banjir beberapa hari selepas pulang dari perjalanan ke luar negara.

Khairy bagaimanapun berkata jika benar Hasanuddin telah melanggar Perintah Pengawasan Rumah (HSO) selama tujuh hari, maka kementerian hanya boleh mendendanya RM1,000.

Menurut Khairy, Hasanuddin kembali ke Malaysia pada 22 Disember dan diberikan HSO tujuh hari oleh Kementerian Kesihatan, tetapi dilihat melawat pengundinya pada 24 Disember.

“Kami sedang berusaha untuk mengetahui apa yang berlaku dalam kes tersebut. Dia memohon pengecualian kuarantin untuk perjalanan antara 8 Disember dan 12 Disember. Pengecualian itu diluluskan kerana protokol ujian dan pelepasan yang kami ada untuk perjalanan rasmi.

“Beliau telah pergi untuk mesyuarat Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) di Istanbul, Turki bersama tiga wakil rakyat lain,” kata Khairy.

Pada 20 Disember, Khairy berkata Hasanuddin diberikan HSO tujuh hari oleh Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Balas Krisis (CPRC) Kementerian Kesihatan yang dikomunikasikan melalui e-mel.

Hasanuddin dikecam di media sosial selepas dia berkongsi gambar perjalanan di Iran di akaun Facebooknya ketika banjir melanda kawasannya awal minggu ini.

Gambar itu telah diturunkan dan digantikan dengan gambar Hasanuddin bertemu orang kenamaan di Iran.

Hasanuddin cuba menjelaskan bahawa perjalanan kerjanya telah dirancang lebih awal dan dia cuba menaiki penerbangan untuk pulang ke tanah air selepas banyak bahagian kawasannya ditenggelami air dalam apa yang dianggap sebagai salah satu banjir terburuk dalam sejarah Selangor.

WMY

WMY@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

42  +    =  44