Masih ada anak muda Melayu terperangkap dengan cara lama – Tun Mahathir

 Masih ada anak muda Melayu terperangkap dengan cara lama – Tun Mahathir

Tun Dr Mahathir

KUALA LUMPUR, 13 Dis — Tun Dr Mahathir Mohamad dalam buku terbarunya memuji orang Melayu yang telah menyesuaikan diri dengan teknologi baru dan melakukan dengan baik sendiri, tetapi berkata pemikiran beberapa anak muda hari ini masih terperangkap dengan cara lama.

Dia mengakui bahawa dia pada masa lalu bercakap tentang pembangunan ekonomi dan akses ekonomi dalam istilah perkauman tetapi menunjukkan bahawa dia hanya bercakap benar.

Dalam buku terbarunya, bertajuk: Capturing Hope: The Struggle Continues for a New Malaysia, Dr Mahathir berkata walaupun beliau menyedari bahawa keadaan telah berubah dari zamannya sebagai perdana menteri dari tahun 1980-an hingga awal 2000-an – rakyat Malaysia masih mempunyai kecenderungan untuk bercakap mengenai pembangunan ekonomi dan akses ekonomi dalam istilah perkauman.

“Saya telah melakukan banyak perkara tersebut dan saya juga telah dikritik kerana umum tentang Melayu: Saya memanggil mereka malas, sebagai contoh, walaupun sebenarnya adalah apabila saya mengatakan bahawa, saya hanya menangani orang-orang Melayu yang malas dan yang memilih untuk menjual atau membuang peluang-peluang yang banyak disediakan untuk mereka.

“Sebenarnya pada tahun 2021 kita kini mempunyai ramai anak muda Melayu, dan mereka berpendidikan tinggi. Mereka memahami teknologi baru dan melakukannya dengan baik. Mereka telah berjaya menginternalisasi revolusi digital, dan dalam jumlah kes yang semakin meningkat, mereka memimpin perubahan dan melakukan kita semua bangga,” tulisnya.

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata masih ada anak muda Melayu yang terperangkap dengan cara lama untuk melakukan sesuatu.

“Mereka yang cenderung hanya memikirkan kepentingan segera mereka: ‘Saya mempunyai perniagaan saya,’ kata mereka. ‘ Saya mempunyai cukup untuk makan; Saya boleh menunaikan haji; apa lagi yang saya perlukan? Inilah sebabnya mengapa penjaja Melayu di tepi jalan akan kekal sebagai penjaja tepi jalan pada masa akan datang.

Dr Mahathir menegaskan bahawa kumpulan ini apabila keadaan menjadi buruk, mereka melihat dan mengharapkan bantuan dari kerajaan dan merasa berhak untuk mendapatkan bantuan tersebut.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46  −    =  44