Malaysia, Singapura guna teknologi blok rantaian untuk sijil vaksinasi

 Malaysia, Singapura guna teknologi blok rantaian untuk sijil vaksinasi

KUALA LUMPUR, 24 Mac — Sijil vaksinasi digital Malaysia dan Singapura dilindungi teknologi keselamatan blok rantai (blockchain) selain dilengkapi ciri mengesan kelompok botol vaksin yang tepat untuk kegunaan inokulasi.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin berkata demikian dalam kiriman terbaru di Facebooknya mengenai perkara dibincangkan dalam pertemuan dengan Menteri Luar Singapura Dr Vivian Balakrishnan di Putrajaya, pada Selasa.

“Saling boleh kendali antara sistem pensijilan digital yang digunakan kedua-dua negara sangat penting terutama bagi memastikan piawaian ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) dan negara-negara lain,” katanya.

Kedua-dua menteri juga membincangkan mengenai rancangan imunisasi kebangsaan masing-masing dan pertukaran amalan terbaik serta pengiktirafan dan perakuan sijil vaksinasi bagi tujuan pembukaan sempadan.

Malaysia dan Singapura juga komited untuk meneruskan kerjasama erat bagi tujuan pemulihan pasca-pandemik.

Dr Balakrishnan mengadakan lawatan kerja dua hari ke Malaysia bermula  semalam.

Semalam, beliau turut mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bertemu rakan sejawatannya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Dr Balakrishnan juga dijadual bertemu Menteri Kanan – Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri┬áMohamed Azmin Ali┬á dan Menteri Pertahanan┬áDatuk Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini.

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71  −    =  70