Lelaki cuba serang polis selepas dikompaun langgar SOP

 Lelaki cuba serang polis selepas dikompaun langgar SOP

BENTONG, 9 Jun – Tindakan liar empat lelaki yang memaki dan menyerang polis selepas didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) membawa padah apabila mereka ditahan serta dikenakan kompaun masing-masing RM5,000 di Taman Desa Damai di sini, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Zaiham Mohd Kahar berkata, dalam kejadian kira-kira 5.30 petang itu empat lelaki tempatan daripada kawasan perumahan berlainan sedang berkumpul tanpa penjarakan fizikal sambil dipercayai minum minuman beralkohol.

“Ketika pemeriksaan dijalankan dua daripada mereka bertindak agresif dan melontarkan kata-kata kesat serta enggan memberi kerjasama dengan tidak mahu mengemukakan dokumen pengenalan diri kepada polis.

“Salah seorang suspek juga cuba mencederakan seorang pegawai polis wanita di lokasi kejadian tetapi berjaya dihalang,” katanya di sini, hari ini.

Menurut Zaiham, susulan kejadian keempat-empat lelaki berumur 20 hingga 28 tahun itu ditahan reman selama empat hari bermula semalam.

Katanya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas dan dikompaun di bawah Peraturan 17 (1) Akta Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPPDPPB) 2021.

Beliau menegaskan, pihak polis akan mengambil tindakan tegas ke atas mana-mana individu yang masih tidak mematuhi SOP ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Ibu Pejabat polis Daerah Bentong mengucapkan terima kasih kepada orang ramai khususnya dalam pentadbiran polis daerah Bentong kerana sentiasa menyalurkan maklumat dan memberi kerjasama dalam usaha memutuskan rantaian pandemik COVID-19,” katanya.

Mohd Fikri Mie

Fikri@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9  +  1  =