Laporan palsu mengenai kad pengenalan meningkat – Polis Selangor

 Laporan palsu mengenai kad pengenalan meningkat – Polis Selangor

SHAH ALAM, 20 Mei — Polis Selangor mendapati terdapat peningkatan yang ketara dari segi jumlah laporan polis palsu yang diterima berkaitan kehilangan kad pengenalan dengan 108 laporan palsu telah disiasat untuk tempoh empat bulan pertama tahun ini.

Dalam kenyataan hari ini, Ketua Polis Selangor Datuk Arjunaidi Mohamed berkata jumlah tersebut adalah tinggi berbanding angka keseluruhan pada tahun lepas iaitu hanya 60 kes laporan palsu.

Beliau berkata daripada 168 laporan palsu itu, sebanyak 86 kes telah berjaya dituduh di mahkamah manakala 82 kes masih dalam siasatan polis.

“Siasatan polis mendapati penyebab utama laporan palsu dibuat kerana denda yang dikenakan ke atas setiap kehilangan kad pengenalan sekiranya berpunca dari kecuaian, namun pengecualian denda diberikan ke atas kes jenayah seperti kecurian, ragut dan samun,” katanya.

Arjunaidi berkata orang ramai membuat laporan palsu kerana semata-mata untuk mengelakkan dari dikenakan denda dan sering mengaitkan dengan kehilangan kad pengenalan dengan menjadi mangsa jenayah.

Beliau berkata pihaknya menasihatkan orang ramai agar tidak membuat laporan palsu demi kepentingan peribadi kerana kesahihan sesuatu laporan polis akan diketahui selepas siasatan terperinci dilakukan sama ada laporan tersebut benar atau rekaan semata-mata.

Tegasnya individu yang membuat laporan palsu boleh disiasat di bawah Seksyen 182 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga enam bulan atau denda hingga RM 2,000 jika disabitkan kesalahan.

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84  −    =  83