Laman Ngaji Chow Kit tarik gelandangan dekati Al-Quran

 Laman Ngaji Chow Kit tarik gelandangan dekati Al-Quran

Foto dari warungmakansahabat.com

Oleh MOHD AFIQ ZULKIFLI

KUALA LUMPUR, 6 Mac — Apabila disebut gelandangan, pasti kotak fikiran kita tidak dapat lari daripada membayangkan kelompok masyarakat yang hidup merempat dan tersisih di kaki-kaki lima dek pelbagai faktor yang menghimpit dan mendesak terutamanya yang hidup di bandar besar.

Namun, jauh di sudut hati golongan yang disisih kerana kemiskinan, masalah dadah dan sosial ini, mereka juga seperti insan lain mahu menjalani kehidupan yang normal, keluarga yang sempurna dan kesempatan mendalami agama sebagai bekalan di negara abadi nanti.

Mujurlah¬†di sebalik¬†hiruk-pikuk kota ini, masih ada insan yang prihatin tentang¬†nasib golongan ini dengan¬†menyediakan ‚ÄėLaman Ngaji‚Äė di sebuah¬†premis¬†dikenali sebagai Warung¬†Makan¬†Sahabat di Chow Kit di sini, yang bukan sahaja menjadi tumpuan untuk¬†mendapatkan makanan secara percuma, tetapi juga tempat untuk mendalami¬†asas¬†agama khususnya¬†pengajian al-Quran dan fardu ain.

Menerusi program yang diadakan dua kali seminggu setiap Rabu dan Khamis, golongan yang sebelum ini dianggap tercicir dan telah hilang harapan itu diberi peluang untuk kembali pulih supaya mereka dapat menjalani kehidupan seperti masyarakat lain.

Menurut Pengurus Warung Makan Sahabat Wan Kamariah Daud, 69,  atau lebih mesra dipanggil Mak Wan berkata idea untuk mewujudkan kelas mengaji tercetus pada 2017 semasa dia bersama Ustaz Muhamad Syafiq Husni Zain, 36, melakukan aktiviti solat berjemaah bersama gelandangan di ruang letak kereta selepas agihan makanan percuma diadakan.

‚ÄúApabila¬†kita tanya apa lagi keperluan diperlukan, mereka memaklumkan hendak belajar¬†al-Quran dan fardu ain. Mereka¬†malu¬†hendak ke masjid kerana sudah tua dan pakaian¬†pula kotor, tetapi¬†hati mereka sebenarnya¬†dahagakan¬†ilmu agama dan mahu mendekatkan diri dengan tuhan,‚ÄĚ katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Bertitik tolak daripada detik itu, Mak Wan pada mulanya menjadikan rumahnya sebagai tempat kelas mengaji, namun apabila semakin mendapat sambutan, mereka mewujudkan Warung Makan Sahabat di sebuah premis di Chow Kit November tahun lepas, yang disewa untuk mengagihkan makanan secara percuma selain dijadikan tempat belajar al-Quran yang lebih selesa.

Mak Wan yang pernah beberapa kali masuk ke pusat pemulihan dadah berkata sehingga kini, Warung Makan Sahabat miliknya itu tidak menang tangan dalam menguruskan program Laman Ngaji itu walaupun ia hanya diadakan dua kali seminggu.

Walaupun pada mulanya program itu difokuskan kepada gelandangan, namun ia juga mendapat sambutan daripada keluarga fakir miskin dan mualaf termasuk kanak-kanak dari kawasan sekitar untuk mendalami ilmu agama.

“Selepas waktu maghrib, kita bentangkan tikar dan sejadah untuk memberi peluang kepada mereka datang solat berjemaah dan pelajari bacaan al-Quran. Walapun kehadiran tidak ramai dan ada yang tidak konsisten, namun perubahan dapat dilihat.

‚ÄúDaripada tidak tahu baca al-Fatihah, mereka¬†sudah boleh¬†membaca¬†dengan betul, daripada tidak kenal huruf al-Quran, mereka¬†sudah mula boleh baca¬†Iqra,‚ÄĚ katanya yang lebih lima dekad¬†bermaustatin di ibu kota¬†selepas berpindah¬†dari Kelantan¬†pada¬†tahun 1967.

Sementara itu, bagi Muhamad Syafiq yang bertugas sebagai tenaga pengajarnya, tugas itu dilakukan secara percuma kerana mengambil tanggungjawab berdakwah untuk mengajak golongan dipinggirkan itu melakukan amal soleh.

Antara yang dilakukannya ialah menyemak bacaan al-Quran setiap peserta, membaiki aspek bersolat dan juga perkara asas lain dalam agama seperti mandi hadas, puasa yang dilakukan secara praktikal dan teori.

‚ÄúDulu¬†kita mengajak mereka solat tepi jalan¬†dengan tempat berubah-ubah dan orangnya (gelandangan) pun bertukar-tukar, jadi kita tak dapat bina¬†‚Äėtrust‚Äô dengan mereka sebab mereka juga jarang berjumpa.

‚ÄúJadi¬†apabila kita¬†mempunyai satu premis tetap, mereka¬†pun dah kenal, dah mula ¬†bersembang dengan kita, dari situlah ada keyakinan¬†dan memudahkan kita menarik mereka mendekati al-Quran dan agama,‚ÄĚ katanya.

Sementara itu, bagi seorang peserta Laman Ngaji, Mohd Farizz Shah Mohd Zulfakar, 36,  dia bersyukur kerana masih ada pihak yang sudi membimbing bagi membuktikan mereka boleh kembali ke pangkal jalan.

‚ÄúSaya¬†tiada rasa¬†segan¬†kerana aktiviti seperti ini dapat menyatukan komuniti¬†Islam¬†seperti kami¬†dan¬†diharap ia¬†dapat¬†memberi keyakinan¬†dan semangat¬†kembali kepada kami¬†untuk¬†tidak melakukan kesilapan¬†sama yang berulang,‚ÄĚ katanya yang masih dalam proses pemulihan¬†penagihan dadah.

Seorang mualaf Mohamad Keong, 66, pula berkata Laman Ngaji yang diadakan itu memberi pilihan lain kepada dirinya selain menerima bimbingan agama daripada Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Jalan Ipoh, di sini.

‚ÄúDekat sini¬†kami diajar dalam kumpulan kecil¬†dan itu sudah¬†banyak membantu¬†untuk saya lebih¬†cepat mengenali dan melancarkan bacaan al-Quran saya,‚ÄĚ katanya yang baru setahun¬†memeluk agama Islam.

Dalam pada itu, pencetus kepada program itu, Datuk Budiman Mohd Zuhdi berkata beliau bercadang untuk menambah jumlah tenaga pengajar pada masa akan datang bergantung kepada pertambahan jumlah peserta.

“Modul Laman Ngaji di Chow Kit ini sama dengan apa yang pernah saya usahakan di Sungai Besar, Selangor ketika saya menjadi ahli Parlimen di kawasan itu. Jadi dalam melaksanakan program ini ia melibatkan kos operasi, utiliti dan bahan bacaan kepada peserta.

‚ÄúJadi untuk menampung¬†perbelanjaan tersebut, saya amat mengalu-alukan mana-mana pihak yang berminat¬†untuk sama-sama¬†membantu¬†dari sudut kewangan¬†bagi meneruskan kelangsungan program ini,‚ÄĚ katanya.

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15  −  5  =