Ku Li bakal berundur dari politik kerana faktor usia

 Ku Li bakal berundur dari politik kerana faktor usia

Tengku Razaleigh Hamzah

KUALA LUMPUR, 29 Nov — Ahli Parlimen yang paling lama berkhidmat sebagai wakil rakyat, Tengku Razaleigh Hamzah, memberi bayangan bakal berundur dari arena politik kerana faktor usia.

Beliau mengakui mahu menamatkan kerjaya politiknya disebabkan usia, namun keputusan itu terletak di tangan pucuk pimpinan Umno.

“Saya telah mengatakan ini berkali-kali. Dua pilihan raya terakhir (PRU13 dan PRU14) saya juga berkata, ‘jangan pilih saya,’ tetapi saya fikir kali ini ia adalah untuk sebenar. Ia bergantung kepada kepimpinan parti.

“Masalah saya ialah jika saya menarik diri, kawasan Parlimen (Gua Musang) mungkin tidak lagi menjadi kerusi selamat. Itu alasan yang diberikan kepada saya sebelum ini, itu sebabnya saya perlu bertanding pada dua PRU lepas.”

“Masalahnya jika saya menarik diri, kawasan itu (Gua Musang) mungkin bukan kerusi yang selamat. Itulah alasan yang diberikan kepada saya sebelum ini, sebab itu saya terpaksa bertanding pada dua pilihan raya yang lalu,” katanya.

Kata Ku Li lagi, Gua Musang dianggap antara kawasan kerusi selamat Umno dan ramai dalam Umno berebut untuk bertanding di kerusi itu.

“Sebenarnya, tiada kawasan pilihan raya yang selamat, melainkan jika anda mempunyai orang yang mempunyai pengaruh, strategi yang boleh diterima dan boleh dilaksanakan, dan anda mempunyai sokongan tanah yang mantap untuk meningkatkan undi anda dalam pilihan raya umum.

“Tanpa itu dan tanpa perpaduan, saya fikir anda tidak boleh mengatakan kawasan pilihan raya anda selamat,” kata Tengku Razaleigh.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8  +  2  =