KPWKM seru masyarakat prihatin kawasan kejiranan, pantau keganasan rumah tangga

 KPWKM seru masyarakat prihatin kawasan kejiranan, pantau keganasan rumah tangga

Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff

KUALA PERLIS, 2 April — Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat merekodkan 669 aduan keganasan rumah tangga dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini.

Timbalan Menterinya Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff berkata aduan tersebut diterima menerusi Talian Kasih 15999 dan 019 2615999.

Sehubungan itu, beliau meminta masyarakat agar mengambil peduli dengan persekitaran di sekitar kediaman masing-masing bagi mengesan jenayah keganasan rumah tangga.

“Sekiranya kita dengar jiran-jiran kita berdepan dengan masalah rumah tangga, ada aduan dan mendengar jiran (berdepan isukeganasan rumah tangga), buatlah aduan kepada Talian Kasih,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Bakul Makanan di Sanglang dekat sini hari ini.

Dalam perkembangan lain, Siti Zailah berkata untuk memudahkan urusan pendaftaran suntikan vaksin COVID-19 dalam kalangan rakyat, kaunter pendaftaran akan dibuka pada setiap program anjuran kementerian itu.

“Di bawah kumpulan sasaran kami warga emas sudah ada senarai nama, namun warga emas di luar sana kita juga galakkan mereka untuk mendaftar bagi dapatkan vaksin ini,” katanya.

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18  −    =  11