KPJ dan KKM sediakan vaksinasi untuk barisan hadapan

 KPJ dan KKM sediakan vaksinasi untuk barisan hadapan

Oleh Iqhram Ahmad

KUALA LUMPUR, 17 Mac — Lebih daripada 3,200 pekerja garis depan KPJ Healthcare telah diberi vaksin terhadap Covid-19 sejak permulaan Fasa 1 Program Imunisasi Nasional (NIP) Kerajaan,

Fasa yang bermula pada akhir Februari 2021 itu merangkumi barisan hadapan kesihatan di kedua-dua sektor awam dan swasta, serta barisan hadapan bukan penjagaan kesihatan lain.

Dianggarkan lebih dari 500,000 barisan hadapan akan diberikan vaksin menerusi Fasa 1 yang dijangka akan berlangsung hingga akhir April 2021.

Vaksinasi yang bermula pada 1 Mac 2021 di Hospital Pakar Tawakkal KPJ di sini, merupakan salah satu daripada dua pusat vaksinasi swasta yang dikenal pasti oleh Kementerian Kesihatan (KKM) untuk Wilayah Persekutuan dan Kuala Lumpur.

Di Selangor, Hospital KPJ Damansara dan Klang adalah Pusat Vaksinasi untuk barisan hadapan mereka sendiri dan juga dari hospital lain.

Barisan depan dari hospital KPJ lain di negeri ini, iaitu KPJ Ampang Puteri, KPJ Selangor, KPJ Rawang dan KPJ Kajang, terlibat dalam latihan vaksinasi.

Hospital KPJ di negeri-negeri lain turut mendapat manfaat daripada pelancaran vaksinasi Fasa 1 ini.

Menurut Presiden dan Pengarah Urusan KPJ, Ahmad Shahizam Mohd Shariff berkata pihaknya akan terus  memberikan sokongan kepada KKM dengan cara apa pun untuk menyokong matlamat kerajaan untuk memvaksinasi 80% populasi dewasa Malaysia, bermula dengan pekerja kesihatan barisan hadapan yang terlibat secara langsung dengan rawatan pesakit

“Penyediakan inokulasi ini akan memperkuat dan mempertahankan sektor kesihatan negara secara keseluruhan, yang seterusnya melindungi individu dan keluarga,” katanya menerusi kenyataan rasmi KPJ.

Tambahnya, KPJ telah melakukan latihan simulasi yang luas sebelum pelaksanaan kegiatan vaksinasi Fasa 1 bagi memastikan proses yang lancar, berdasarkan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang jelas dan luas pada program imunisasi COVID-19 seperti dikeluarkan KKM

Setakat ini, sebanyak 129 jururawat KPJ telah dikenal pasti dan dilatih untuk menjadi vaksin untuk vaksin Covid-19 dan lebih banyak lagi yang dilatih untuk menguruskan vaksin.

KPJ mempunyai 28 hospital di seluruh Malaysia, dengan lebih daripada 15,000 pekerja dan lebih daripada 1,200 pakar perubatan.

Sebagai penyedia perkhidmatan penjagaan kesihatan swasta, KPJ mempunyai pengalaman selama 40 tahun dalam membina dan membentuk perkhidmatan penjagaan kesihatan Malaysia.

 

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39  −    =  36