Korbankan DUN Krian, Ali Biju harap bertanding pertahan parlimen Saratok pada PRU- 15

 Korbankan DUN Krian, Ali Biju harap bertanding pertahan parlimen Saratok pada PRU- 15

Datuk Ali Biju

SARATOK, 11 Dis — Datuk Ali Biju berharap dengan penarikan diri sebagai calon bebas dari bertanding pada PRN Sarawak kali ini, Gabungan Parti Sarawak (GPS) akan memberi laluan kepada beliau mempertahankan kawasan parlimen Saratok pada pilihan raya umum ke-15 sebagai pertukaran kepada keputusan yang telah dibuatnya itu.

“Ini adalah sesuatu yang kami akan minta kerana menarik diri daripada pilihan raya di Krian adalah pengorbanan besar bagi saya,” kata Timbalan Menteri Tenaga dan Sumber Asli itu.

Mesyuarat itu turut dihadiri oleh Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Datuk Seri Azmin Ali.

“Kami mengorbankan Krian. Kami telah membincangkannya dan kami berharap saya dapat bertanding di Saratok,” kata Ali.

Beliau berkata perbincangan sama ada beliau perlu mempertahankan Saratok pada pilihan raya umum akan datang diadakan di peringkat tertinggi antara kepimpinan Bersatu dan GPS.

“Saya tidak boleh mendedahkan butirannya, tetapi ada perbincangan mengenai kerusi Saratok,” katanya.

Ali juga berkata bahawa beliau telah meminta nasihat kepimpinan Bersatu sebelum mengemukakan kertas pencalonannya pada Hari Penamaan Calon pada 6 Disember untuk mempertahankan kerusi Kriannya.

“Mereka (kepimpinan) menasihatkan saya untuk tidak bertanding dalam pilihan raya negeri, tetapi kerana permintaan akar umbi yang kuat bahawa saya harus bertanding sebagai calon Bebas, saya pergi ke pusat penamaan calon,” katanya.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

75  −    =  73