Kontraktor Kedah puji MB ikrar lawan monopoli kartel

 Kontraktor Kedah puji MB ikrar lawan monopoli kartel

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor

ALOR SETAR, 20 Nov — Kontraktor Bumiputera di Kedah memuji ikrar Menteri Besar Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor untuk memerangi monopoli kartel ke atas syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan perniagaan negeri.

Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Kedah (PKMM), Mohammad Fauzee Mohamad berkata, langkah itu akan memberi peluang yang adil kepada kira-kira 4,000 kontraktor Bumiputera di Kedah untuk mendapatkan kontrak tanah dan perniagaan dengan syarikat berkaitan kerajaan negeri.

“Isu kartel ini telah berlaku selama bertahun-tahun dan kami benar-benar mengalu-alukan ikrar yang dibuat oleh Menteri Besar.

Fauzee berkata walaupun beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri sudah pun menggunakan proses tender terbuka dan undian untuk kontrak mereka, ia perlu diwajibkan kepada semua syarikat milik kerajaan negeri.

“Perlu ada lebih ketelusan dalam proses ini terutamanya bagi projek dan proses perolehan bernilai RM500,000 dan ke bawah.

“Ini sudah tentu akan mewujudkan akses yang lebih adil untuk peluang perniagaan untuk kontraktor G1 dan G2 di Kedah,” katanya.

Terdahulu Kerajaan Kedah mengisytiharkan ‘perang’ terhadap kartel dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang memonopoli atau membolot tender projek di Kedah.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, beliau mendapati kartel dalam GLC boleh berlaku di mana-mana sahaja yang boleh memberi keuntungan.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  −  3  =  3