KeTSA kaji semula Program MESI 2.0 ke arah lebih mesra rakyat

 KeTSA kaji semula Program MESI 2.0 ke arah lebih mesra rakyat

KUALA LUMPUR, 14 Mac —  Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) akan mengkaji semula Program Industri Bekalan Elektrik Malaysia (MESI) 2.0 dengan menekankan aspek lebih mesra rakyat.

KeTSA dalam kenyataan memaklumkan usaha itu juga bertujuan memberi fokus kepada persediaan industri bekalan elektrik negara dalam menghadapi cabaran baharu rentetan kemunculan teknologi disruptif khususnya yang melibatkan sumber tenaga boleh baharu seperti solar.

Katanya, rancangan asal MESI 2.0 yang diluluskan pada 2019 adalah untuk mengubah struktur industri bekalan elektrik sekali gus memberi kesan besar kepada pengguna di Semenanjung.

“Keadaan ini penting supaya ia selari dengan keutamaan kerajaan yang memberikan tumpuan untuk memulihkan ekonomi negara kesan pandemik COVID-19 serta meletakkan keutamaan kepada kesejahteraan dan kepentingan rakyat,” katanya dalam kenyataan di sini.

Mengambil kira situasi dan cabaran baharu kesan COVID-19, KeTSA berkata terdapat keperluan mendesak untuk memastikan industri bekalan elektrik negara dapat mendepani cabaran masa hadapan atau bersifat ‘future-proof’, tanpa mengubah struktur industri sedia ada.

Menurut kenyataan itu, satu kajian menyeluruh perlu di bawah inisiatif MESI 2.0 bagi memastikan pelaksanaannya tidak akan membebankan pengguna, mesra rakyat, selain tidak menambahkan bebanan kewangan kerajaan dalam jangka masa panjang.

Justeru, Suruhanjaya Tenaga yang diberikan tanggungjawab menjalankan kajian perlu memastikan semua yang dilaksanakan kelak adalah selaras dengan hasrat kerajaan untuk memberikan kebaikan kepada negara dan rakyat.

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7  +  2  =