Kerajaan tubuh CITF, urus Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan

 Kerajaan tubuh CITF, urus Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan

Khairy Jamaluddin, Menteri Kesihatan Malaysia

PUTRAJAYA, 17 Feb — Kerajaan hari ini mengumumkan penubuhan pasukan petugas khas dikenali sebagai Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) untuk menguruskan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin berkata CITF akan diketuai oleh beliau sendiri selaku Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang akan membuat laporan kepada Jemaah Menteri.

Beliau berkata pasukan pengurusan CITF pula akan diselia oleh dua pengarah bersama iaitu Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Datuk Dr Chong Chee Keong dan Timbalan Panglima Tentera Darat Leftenan Jeneral Datuk Mohammad Ab Rahman.

“Struktur CITF menekankan kepada tindakan bersepadu pelbagai kementerian dan badan kerajaan bagi memastikan PICK dapat dilaksanakan dengan kemas, lancar dan teratur dalam mencapai objektifnya.

“Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan bertindak sebagai urus setia CITF,” katanya pada sidang media mengenai penyelarasan CITF di sini hari ini.

Sidang media itu turut diadakan secara maya menerusi aplikasi Zoom.

–BERNAMA

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2  +  3  =