Kerajaan negeri selesaikan masalah tiada bekalan elektrik di flat Taman Desa Kempas

 Kerajaan negeri selesaikan masalah tiada bekalan elektrik di flat Taman Desa Kempas

Dr Chong (kanan) meninjau keadaan sebuah rumah yang tidak mempunyai elektrik dan menggunakan generator di flat Taman Desa Kempas, Johor Bahru, hari ini

Oleh Nurman Nasyriq

JOHOR BAHRU, 11 April – Masalah ketiadaan bekalan elektrik di flat Taman Desa Kempas, di sini sejak tiga tahun lalu dan memaksa penghuninya menggunakan generator akan diselesaikan kerajaan negeri.

Dr Chong bersama beberapa penduduk flat berkenaan

Pengerusi Jawatankuasa, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr Chong Fat Full berkata, masalah itu sudah dibincangkan dengan pihak pemaju serta Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan mendapat makluman balas positif.

“Apa yang menjadi masalah sekarang ini ialah pihak pemaju difahamkan tidak berhasrat untuk membuat ‘substation’ di sini kerana melibatkan kos tinggi selain mahu menyiapkan keseluruhan pembinaan yang melibatkan sembilan blok.

“Saya harap mereka tidak menunggu untuk menyiapkan keseluruhan projek, iaitu sembilan blok itu sekiranya tiga blok sedia ada terabai. Ini adalah tidak realistik, masalah depan mata pun mereka tak mampu selesaikan,” katanya selepas bertemu penduduk dan membuat tinjauan di kawasan flat berkenaan yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Kerja Parti Gerakan Johor, Datuk Teo Kok Chee.

Katanya, tindakan pemaju itu tidak bertanggungjawab dan kerajaan negeri perlu campur tangan bagi membela nasib penduduk.

“Ini adalah satu kezaliman buat penduduk. Ada antara mereka yang sudah melunaskan pinjaman bank, namun tak boleh tinggal di sini kerana tidak ada elektrik,” katanya.

Menurut Dr Chong, kawasan tersebut mempunyai 187 lot dan terdapat kira-kira 30 keluarga yang tinggal di situ biar pun tidak memperoleh Sijil Penyiapan dan Pematuhan (CCC).

Pihaknya menerima aduan daripada wakil penduduk Khamis lalu memaklumkan dilema yang dihadapi mereka selama ini.

Beliau berkata, tiga blok flat itu sudah 90 peratus siap dan mempunyai bekalan air, cuma tidak mempunyai bekalan elektrik dan CCC.

“Setakat ini, pihak TNB positif untuk membantu dan kita akan mendapatkan pengesahan daripada pihak mereka supaya ada hitam putih untuk memberi kelegaan kepada penduduk yang terjejas.

“Mengenai pihak pemaju, kita akan berbincang dengan mereka tentang soal penyediaan substation. Jika soal kewangan menjadi kekangan, kita akan cuba bantu mereka,” katanya.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

87  −  77  =