Kerajaan hilang kredibiliti langgar SOP Covid-19 sendiri – KJ

 Kerajaan hilang kredibiliti langgar SOP Covid-19 sendiri – KJ

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin

KUALA LUMPUR, 13 Dis — Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata kerajaan kehilangan kredibiliti dalam kalangan rakyat kerana ia terus melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 sendiri.

Ahli Parlimen Rembau itu berkata, jika sikap tidak bertanggungjawab terhadap SOP ini berterusan, orang ramai juga akan mula mengabaikannya, memandangkan pemimpin mereka juga tidak mengendahkannya.

“Perkara utama yang diperlukan oleh kerajaan semasa pandemik adalah kredibiliti dan kerajaan ini telah mendapat sambutan yang besar.

“Apabila kerajaan dilihat melanggar peraturan sendiri kredibiliti mereka hilang. Jadi walaupun kita akui ada kegagalan dan kesilapan kompaun terpaksa dikeluarkan dan saya telah menyampaikannya kepada Perdana Menteri apabila beliau tiba di majlis itu,” kata Khairy dalam satu program terbitan RTM1.

Semalam, orang ramai dilihat hadir di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di mana Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menghadiri acara Aspirasi Keluarga Malaysia selama empat hari.

Kebanyakan mereka berada di sana untuk membayar saman trafik di kaunter pembayaran saman di pondok polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan.

Khairy berkata acara itu amat dikesali dan pegawai kementerian pada mulanya telah menghadiri mesyuarat dengan penganjur acara, Unit Penyampaian Kemakmuran Bersama (Sepadu), di mana beliau berkata semuanya kelihatan betul-betul di atas kertas.

Walau bagaimanapun, pada hari itu tidak ada keselamatan dan kekurangan penguatkuasa untuk memantau SOP.

Khairy berkata beliau sedar orang ramai marah dengan denda RM1,000 tetapi berkata ia hanya boleh dilakukan buat masa ini di bawah undang-undang.

Beliau bagaimanapun berkata Sepadu telah ditegur secara terbuka dan menggesa kerajaan untuk mengambil agensi pengambilan pekerja pada masa akan datang dengan pengalaman penganjuran acara yang betul.

“Di atas kertas, semuanya kelihatan betul tetapi Sepadu gagal jadi mereka adalah orang yang harus dipersalahkan. Kita harus belajar dari ini dan mengupah organisasi yang bereputasi untuk mengendalikan acara seperti ini pada masa akan datang.

“Saya juga memberitahu Sepadu untuk tidak menghantar mesej seperti itu lagi. Sekiranya mereka melakukannya, mereka sekurang-kurangnya harus mempunyai beberapa SOP atau sesuatu di tempat atau memberitahu orang ramai untuk mematuhinya.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

11  +    =  19