Kelantan rekod kadar RT tertinggi di Malaysia, rakyat diminta adakan solat hajat

 Kelantan rekod kadar RT tertinggi di Malaysia, rakyat diminta adakan solat hajat

Pegawal keselamatan Wan Khairul Anuar Wan Hamid menutup pintu pagar sekolah yang diarah tutup ketika tinjauan di Sekolah Kebangsaan Pasir Hor hari ini.

KOTA BHARU, 18 April — Kelantan hari ini merekodkan kadar kebolehjangkitan COVID-19 atau R naught (Rt) tertinggi di negara ini iaitu pada kadar 1.32 berbanding kadar kebangsaan 1.19.

Datuk Ahmad Yakob

Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob berkata ia berikutan peningkatan kes positif COVID-19 yang mendadak sehingga menyebabkan tujuh jajahan di Kelantan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula Jumaat lepas hingga 29 April ini.

Beliau berkata setakat ini masih terdapat 2,627 sampel yang belum mendapat keputusan ujian COVID-19 dan lebih membimbangkan penggunaan katil hospital dan Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) semakin meningkat.

“Sejumlah 23 peratus kes dikesan tidak melibatkan kontak rapat dan ini menunjukkan jangkitan dalam komuniti sangat tinggi.

“Langkah penutupan sekolah dalam kawasan PKP terpaksa dilaksanakan berikutan 30 peratus jangkitan adalah daripada kalangan warga sekolah. Justeru, beberapa langkah akan diambil bagi mengatasi masalah penularan wabak COVID-19 di tempat kerja, sekolah, masjid dan komuniti,” katanya dalam kenyataan, di sini hari ini.

Ahmad berkata kerajaan negeri juga menyeru seluruh umat Islam di Kelantan agar mengadakan solat hajat di masjid dan kediaman masing-masing bagi membendung wabak COVID-19 sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

Beliau berkata sepanjang tempoh itu juga umat Islam diminta memperbanyakkan bacaan al-Quran dan bersedekah.

“Mudah-mudahan dengan amalam taqqarub itu dan dengan keberkatan bulan Ramadan, wabak ini dapat dibendung,” katanya.

Semalam, Kelantan merekodkan 225 kes baharu dengan 28 kluster yang masih aktif.

Terdahulu, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Kelantan bertindak mengarahkan semua sekolah dan institusi pendidikan di tujuh jajahan yang dikenakan PKP, ditutup seminggu bermula hari ini hingga 24 April depan.

 

 

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18  −  14  =